07 iun 2022 - DNA

Nicusor Dan ameninta primarii de sector cu DNA-ul in cazul aplicarii solutiilor Prefecturii

Primarul general Nicuşor Dan îi ameninţă pe primarii de sector cu DNA-ul în cazul în care vor aplica soluţiile identificate pentru deblocarea situaţiei în cazul documentaţiilor de urbanism din Sectoarele 2, 4 şi 5, transmise de prefectul Capitalei, Toni Greblă.

,,De data asta, cei care savarsesc abuzurile sunt doua institutii ale statului: prefectul municipiului Bucuresti si Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) (...). Aceste institutii indeamna primarii de sector nici mai mult, nici mai putin decat sa incalce o hotarare judecatoreasca executorie. Vreau sa ii asigur pe bucuresteni ca stoparea abuzurilor din urbanism ramane o prioritate pentru mine si ca o sa continuam sa facem asta chiar daca inseamna sa intram in conflict cu aceste doua institutii", a spus Nicusor Dan.

Prin decizie a Consiliului General, PUZ-urile de sector au fost suspendate pentru cinci sectoare. Intre timp, doua dintre ele au fost anulate definitiv de instanta, iar cele trei care nu au fost anulate au fost suspendate prin hotarare judecatoareasca executorie, de Tribunalul Bucuresti.

,, indeamna primarii sa incalce hotarirea judecatoreasca executorie pronuntata de Tribunalul Bucuresti. (...) PUZ-ul de sector nu mai exista juridic in momentul de fata. legea constructiilor spune ca orice autorizatie de construire trebuie sa se bazeze pe o documentatie de urbanism, fie ea PUG, PUZ, PUD. Ce spun ISC si prefectul? Ca daca ai inceput procedurile pentru a primi o autorizatie de construire, primarul de sector poate sa isi intemeieze autorizatia de construire pe un act care nu mai exista juridic. Asta este o aberatie juridica pe care orice student la drept in anul intai poate sa o sesizeze", a acuzat primarul general.

Primarul spune ca le va comunica primarilor de sector ceea ce le-a spus deja de doua ori si anume ca este ilegal sa se emita autorizatii in baza unor acte care juridic nu exista in momentul de fata. De asemenea, Dan le cere ministrului de Interne si ministrului Lucrarilor Publice sa corecteze ceea ce el considera ca este abuz.

,,O sa ma adresez oficial celor 2 sefi ai persoanelor in cauza, ministrul de Interne, seful ierarhic al prefectului municipiului Bucuresti si ministrului Lucrarilor publice, seful ierarhic al sefului inspectoratului de stat in constructii, o sa ii informez despre acest abuz si o sa le solicit sa corecteze in mod administrativ aceste indicatii nelegale pe care subordonatii lor le fac",

In ceea ce ii priveste pe primarii de sector, Dan ii avertizeaza ca se va adresa DNA-ului.

,,Ii avertizez ca sunt pe cont propriu (primarii de sector - n.r.). Interpretarea legii este atributul fiecaruia dintre ei, indiferent de opiniile care le sunt formulate de alte institutii. Si vreau sa-i informez ca exista din anul 2019 un dosar la DNA care vizeaza modul in care a fost emis PUZ Sector 3, plangere pe care am formulat-o in 2019. Sa ii informez ca am completat cererea/ plangerea dupa toata analiza pe care am facut-o pe Puz-urilor de sector pentru emiterea celorlalte PUZ-uri de sector. Deci am solicitat DNA sa verifice si modul in care au fost emise PUZ-urile de la sectoarele 2, 4, 5 si 6, in afara de sectorul 3, pentru care cererea am facut-o in 2019. Si azi, in mod official, in cadrul aceluiasi dosar penal deschis la DNA o sa solicit DNA-ului sa cerceteze si modul in care sunt aplicate de catre primariile din din Bucuresti prevederile PUZ- ului de sector, in contextul in care ele au fost suspendate mai intai administrativ si dupa aceea de catre instanta de judecata", a afirmat primarul general.

Prefectul Bucurestiului, Toni Grebla, a identificat , anunta, luni, Institutia Prefectului.

Intrucat de la inceputul acestui an Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale Sectoarelor 2, 4 si 5 au fost suspendate in instanta la solicitarea unui ONG, pana la solutionarea cauzei, la nivelul autoritatilor locale nu a existat o abordare unitara cu privire la procedurile administrative incidente, spun reprezentantii Prefecturii Capitalei. Astfel, unele primarii au continuat procedurile de autorizare pentru solicitarile care le-au fost adresate pana la data cand PUZ-urile au fost suspendate de instanta. Alte autoritati publice locale au considerat ca si pentru aceste solicitari nu pot continua procedura de autorizare, fiind create, astfel, blocaje in activitatea de urbanism si amenajare teritoriala.

,,In aplicarea legii si ca urmare a suspendarii PUZ-urilor pe cale jurisdictionala, consideram ca autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa continue procedura pentru eliberarea autorizatiilor de construire pentru toate solicitarile inregistrate la primarii pana la data suspendarii PUZ-urilor. In fundamentarea masurii a fost avut in vedere si punctul de vedere exprimat de Inspectoratul de Stat in Constructii - I.S.C., ca urmare a unei solicitari primite de la Primaria Sectorului 5", spun reprezentantii Prefecturii Capitalei.

Sursa : www.mediafax.ro