22 mar 2019 - DNA

Nicusor Dan a depus o plangere la DNA pe numele Gabrielei Firea

Nicuşor Dan a făcut vineri plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea şi a primarilor de la sectorul 3, fost şi actual, şi a arhitectului şef al Capitalei, pentru emiterea de autorizaţii de construcţie pentru spaţii verzi.

Fostul presedinte al USR, Nicusor Dan, vicepresedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul, a facut vineri plangere penala impotriva primarului general Gabriela Firea si a primarilor de la sectorul 3, fost si actual, Liviu Negoita si Robert Negoita, si a arhitectului sef al Capitalei, Stefan Calin Dumitrascu, pentru emiterea de autorizatii de constructie pentru spatii care nu au aceasta destinatie.

De asemenea, mai sunt vizati de plangere Adrian Iordache, directorul juridic de la Primaria Capitalei, Georgiana Zamfir, secretarul general al municipiului Bucuresti si Marius Mihaita, secretar la sectorul 3.

Primarul Capitalei, arhitectul sef, directorul juridic din primarie si secretarul general al primariei sunt acuzati de Asociatia Salvati Bucurestiul ca, in calitatea lor de functionari publici, au contribuit si initiat o hotarare a consiliului general al municipiului Bucuresti prin care au incalcat legea privind amenajarea teritoriului si urbanismul, "cauzand o vatamare a dreptului locuitorilor Municipiului Bucuresti la un mediu sanatos (...) producand foloase necuvenite pentru anumiti proprietari de terenuri cu functiunea de spatiu verde sau zona de locuit din Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti", se spune in plangerea penala facuta la DNA si consultata de MEDIAFAX.

E vorba de hotararea nr 49 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, adoptata pe 31 ianuarie 2019, la initiativa primarului general Gabriela Firea privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3, Bucuresti.

Acestia sunt acuzati de Nicusor Dan de abuz in serviciu si de coruptie pentru ca au schimbat destinatia pentru 11 terenuri, cu o suprafata totala de 106,5 hectare, schimbandu-le functiunea din spatiu verde in spatiu construibil, cu o valoare a foloaselor necuvenite pentru proprietarii terenurilor de aproximativ 550 de milioane de euro, arata plangerea penala.

Stefan Calin Dumitrascu, ca arhitect sef al sectorului 3, impreuna cu Robert Negoita, actual primar al sectorului 3 si fostul primar Liviu Negoita sunt acuzati de Nicusor Dan si de asociatia sa ca au semnat numeroase autorizatii de construire pe terenuri cu regim urbanistic de spatiu verde, pentru care emiterea autorizatiilor de construire era interzisa. Ulterior, Dumitrascu si-a folosit functia de arhitect sef al municipiului Bucuresti pentru a acoperi ilegalitatile comise in functia sa anterioara, se mai spune in plangerea inaintata DNA.

Arhitectul sef, primarul general, directorul juridic al primariei Capitalei si secretarul general al acesteia au fost "avertizati in mod explicit" de ilegalitatile comise, iar elementele de nelegalitate ale actiunilor acestora au fost prezentate in cursul unei dezbateri publice de la primaria Sectorului 3, se mai spune in plangerea penala.

Sursa : www.mediafax.ro