Modul de operare al DNA Ploiesti a ajuns si in Bratislava: halucinantul dosar ,,Mytnik 3"
In Slovacia, in august 2021, antreprenorul slovac Miroslav Vyboh, descris de presa ca un prieten apropiat al fostului prim-ministru, Robert Fico, a fost pus sub acuzare in asa numitul ,,dosar Mytnik 3".
Procurorii slovaci il acuza pe omul de afaceri de o presupusa directionare a sumei de 150 000 EUR (aproximativ 169 448 USD), de la antreprenorul slovac Michal Suchoba catre un secretarul de stat al Ministerului de Finante, Peter Pellegrini. Totul s-ar fi petrecut in 2014, pentru a frauda contracte guvernamentale in domeniul IT, sustin procurorii.
Numai ca o analiza a dezvaluirilor presa slovaca ridica semne de intrebare serioase cu privire la acuzatiile aduse, la modul de efectuare a anchetelor de catre procurorii slovaci si cu privire la complicitatile dintre lumea politica si cea judiciara in Bratislava. Dar de aceste moduri de operare, Romania nu este straina, celebre fiind cazurile DNA Ploiesti, DNA Oradea, DNA Brasov - care s-au finalizat cu procurori exclusi din magistratura, pusi sub acuzare penala sau dati afara din principala structura de lupta anticoruptie din Romania.
Numai ca in Bratislava, spre deosebire de Romania - politicul isi da pe fata mana cu justitia.
In Slovacia, Daniel Lipsic, procurorul special, a fost numit in functie in 2021, fiind in trecut vicepremier, ministru al justitiei si ministru de interne, fost deputat al partidului de dreapta NOVA si chiar rival politic al omului de afaceri pe care acum il ancheteaza, Miroslav Vyboh. La momentul numirii sale in functia de procuror special al Slovaciei, presa relateaza ca Daniel Lipsic nu avea autorizatiile de securitate necesare, nu avea experienta in urmarirea penala, ba chiar are si o condamnare pentru omor din culpa in 2017, pentru care a primit o pedeapsa de trei ani cu suspendare, fapt care l-a determinat sa demisioneze din Parlament.
Acuzatiile pe care procurorii le aduc antreprenorului Miroslav Vyboh se bazeaza pe denunturi - metodele preferate ale DNA sub mandatului Laurei Codruta Kovesi, dosare importante in Romania sfarsindu-se astfel cu achitari definitive.
In cazul Miroslav Vyboh, presa slovaca relateaza ca speta se bazeaza pe ,,marturiile a doi martori cooperanti": adica fostul presedinte al Administratiei Financiare, Frantisek Imrecze, si omul de afaceri din domeniul IT, Michal Suchoba. Numai ca si marturiile acestora contin informatii contradictorii si inexactitati, ca in cazurile DNA Ploiesti.
De exemplu, Imrecze ar fi declarat anchetatorilor din Bratislava ca Miroslav Vyboh ar primit plati necuvenite de la Suchoba in 2014, la biroul consulatului lui Vyboh din Monaco situat in Radisson Blu Carlton Hotel, asta in timp ce omul de afaceri era consul onorific la Monaco la momentul respectiv. Numai ca datele arata ca biroul consular al lui omului de afaceri Miroslav Vyboh nu a fost in Carlton Hotel pana in 2016, iar Vyboh nu a avut niciun alt birou in hotel in 2014.
O alta neconcordanta se refera la declaratia lui Suchoba: omul de afaceri din zona IT, denuntator si el in acelasi dosar, ar fi spus ca Miroslav Vyboh ar fi primit platile in 2014 intr-un birou al MiddleCap Group din Hotelul Carlton. Asta in ciuda faptului ca omul de afaceri acuzat - Miroslav Vyboh - nu a fost afiliat cu MiddleCap pana la fuziunea din 2018 a lui firmei Mayfair Assets cu MiddleCap Equity Partners.
In ianuarie 2022, metodele utilizate in dosarul lui Miroslav Vyboh au atras atentia si magistratilor.
Astfel, judecatorul Peter Samko, de la Tribunalul Regional din Bratislava, a criticat public modul cum a fost facuta urmarirea penala in cazul Mytnik si in alte cazuri de coruptie - pe care le-a caracterizat drept o "fabrica de martori" constransi sa furnizeze marturii uneori dubioase impotriva altor inculpati. In perioada 2015- 2018, si DNA Ploiesti - ,,unitatea de elita" a Laurei Codruta Kovesi era numita la fel de presa din Romania - ,,fabrica de denunturi" sau ,,fabrica de probe".
Si avocatul omului de afaceri Miroslav Vyboh, Richard Donoghue - fost procuror general adjunct al SUA, care l-a investigat pe regele mexican al drogurilor, Joaquin Guzman (cunoscut sub numele de "El Chapo") - a criticat metoda utilizarii excesive a denunturilor in cercetarea penala. In mai 2022, acelasi avocat Donoghue l-a acuzat chiar pe procurorul special Lipsic de folosire a fostului presedinte al Administratiei Financiare, Frantisek Imrecze, si a omului de afaceri din IT, Michal Suchoba, pentru a depune marturie impotriva lui Vyboh, pentru ca acestia ar fi marturisit infractiuni semnificativ mai grave decat acuzatiile cu care Vyboh se confrunta.
In plus, cei doi denuntatori ai omului de afaceri slovac, Miroslav Vyboh - Suchoba si Imrecze- sunt suspectati de presupuse spalari de bani in legatura cu grupul de criminalitate organizata Takacovci, conform documentelor obtinute de ONG-urile anticoruptie. Numai ca martorii denuntatori Suchoba si Imrecze nu au fost inculpati pana in prezent pentru aceste presupuse fapte.
Confruntat cu metodele anchetatorilor dar si cu complicitatile politico - judiciare ale anchetatorilor din Bratislava - omul de afaceri Miroslav Vyboh a obtinut in decembrie 2021, pe 10 ani, viza de rezidenta din partea Guvernului Emiratelor Arabe Unite. Miroslav Vyboh s-a oferit sa participe la audieri prin videoconferinta cu procurorii din Bratislava de la resedinta sa din Dubai, insa procurorul special Lipsic ar fi refuzat cererea acestuia, ceea ce l-a determinat pe avocatul lui Vyboh, Ladislav Smejkal, sa declare public ca acuzatiile aduse clientului sau sunt ilegale.
In plus, presa slovaca arata ca anchetatorul Agentiei Nationale pentru Combaterea Criminalitatii (NAKA), Jan Curilla, continua sa asiste la urmarirea penala a lui Vyboh, in ciuda faptului ca Curilla a fost la randu-i acuzat, in 2021, de manipularea incorecta a probelor si marturiilor intr-un alt caz, iar acum este in asteptarea procesului.
Numai ca la Bratislava, controversele se tin lant in legatura cu anchetatorii anticoruptie.
Presa relateaza ca actiunile anterioare ale procurorului Lipsic pentru salvarea carierei juridice a actualului presedinte al Tribunalului Specializat Specializat, Jan Hrubala, de la un presupus accident de conducere in stare de ebrietate in 2005, ar putea sa-i confere lui Lipsic o influenta nejustificata asupra judecatorului din cazul Mytnik, Jozef Sutka, care, de asemenea face parte, alaturi de Hrubala, din Senatul Curtii Penale Specializate 9T, format din trei judecatori.
Mai mult, motivatiile investigatiilor ar putea fi generate si de prabusirea din sondaje. Cifrele partidului de guvernamant OL'aNO s-au prabusit la mai putin de 10 % la sfarsitul anului 2020 si inceputul anului 2021 - chiar inainte ca acuzatiile din cazul Mytnik sa fie aduse impotriva lui Vyboh si ai altor aliati din Opozitie ai fostului premier Fico .
Procurorul special Lipsic, un fost deputat al partidului NOVA - aliat cu partidului de guvernamant OL'aNO - are, de asemenea, o relatie de rivalitate binecunoscuta cu Robert Fico si Miroslav Vyboh. Rivalitatea include si solicitarea publica de efectuare a unei anchete parlamentare privind posibilele roluri ale lui Vyboh si Fico in cazul Republica Ceha si Austria in cazul platilor necuvenite din cazul vehiculelor blindate Pandur in 2015, in ciuda faptului ca Fico nu a facut niciodata obiectul unei anchete penale iar Vyboh nu a fost niciodata acuzat de vreo infractiune.
In plus, presa slovaca a relatat ca procurorul special Lipsic a avut legaturi personale si profesionale stranse cu Ernest Valko, raposatul tata al avocatului denuntatorului Suchoba, Jana Valkova, care l-a reprezentat si pe fostul ministru de finante Ivan Miklos in procesul civil de lunga durata impotriva lui Fico. Aceste legaturi anterioare ale procurorului pot sugera si un conflict de interese intre acuzare si aparatorii denuntatorului, reliefeaza presa. Mai mult, si avocatii martorilor denuntatori - Valkova si Miroslav Ivanovic - au legaturi cu rivali politici ai lui Fico. Valkova este in prezent consilier al deputatului parlamentar al partidului OL'aNO Romana Tabak iar Ivanovic este director si reprezentant legal pentru Selecta Biotech, o companie de biotehnologie cu sediul in Slovacia detinuta de activistul politic anti-Fico, Filip Razga.
In Bucuresti, in perioada 2013- 2016, pe vremea mandatului Laurei Codruta Kovesi la DNA, in sediile de protocol ale serviciilor de informatii (SRI) aveau loc intalniri secrete intre politicienii de la putere - PSD - Victor Ponta, Vasile Dancu, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea - procurorii anticoruptie, sefi de parchete, judecatori si capi ai serviciilor secrete - ca George Maior sau Florian Coldea - dezvaluirile din presa romana purtand titulatura ,,Sufrageria".
Si in Slovacia s-a intamplat acelasi lucru, dar cativa ani mai tarziu. In Bratislava, si fostul director al Serviciului slovac de informatii (SIS) Vladimir Pcolinsky, chiar a depus marturie in fata parlamentului slovac in legatura cu o presupusa intalnire secreta a procurorului special Lipsic, care ar fi avut loc in mai 2021, si la care ar fi participat si prim-ministrul OL'aNO, Eduard Heger si presedintele parlamentului partidului de dreapta SME Rodina, Boris Kollar, si in care s-ar fi discutat despre posibilitatea ca diferite anchete penale sa fi fost gestionate defectuos.
Noi dezvaluiri de presa cu privire la intalnirile secrete dar si marturia lui Pcolinsky nu arata insa si despre ce anchete penale s-ar fi discutat. Cu toate acestea, prezenta lui Lipsic la o intalnire cu politicieni ca sa discute despre investigatiile penale in curs de desfasurare ridica evident ingrijorari cu privire la judecata si politizarea cazurilor gestionate de procurorul Daniel Lipsic.
In Slovacia, cazul Miroslav Vyboh urmeaza sa se judece la sfarsitul anului 2022 sau la inceputul anului 2023.
Sursa : www.mediafax.ro