18 oct 2020 - DNA

Ion Cristoiu: USRPLUS si-a propus ca obiectiv de Guvernare ,,Repornirea DNA". Si daca Repornirea incepe chiar cu liderii USRPLUS?!

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca prin asumarea luptei impotriva coruptiei in varianta DNA in principal punct al Programului de Guvernare, liderii USRPLUS au pus la dispozitia dusmanilor o arma teribila, care ar putea sa se intoarca impotriva lor.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

,,Un Comunicat emis de USRPLUS si reprodus de putine publicatii (semn ingrijorator pentru formatiune in perspectiva alegerilor parlamentare, deoarece un scor cit de cit bun cere iesirea din Bula de pe Internet), informeaza ca simbata, 17 octombrie 2020, <cei aproape 200 de membri care alcatuiesc conducerile reunite ale USR si PLUS au aprobat Programul de Guvernare pe care Alianta USR PLUS se angajeaza sa-l puna in practica dupa alegerile parlamentare>. Desi Comunicatul precizeaza ca <Programul va fi prezentat public in integralitate dupa depunerea listelor de candidati USRPLUS> totusi putem considera ca pe 17 octombrie 2020 USRPLUS si-a prezentat Programul de Guvernare.

Cel dintii lucru pe care ma grabesc sa-l observ e ca USRPLUS nu-si pune o clipa problema aminarii alegerilor. Alianta are deja Program de Guvernare. Disputele privind listele de candidati sint in toi, prin nimic diferite de cele din alte partide, desi din motive tinind de Operatiunea ,,Punerea USRPLUS cu botul pe labe", in cazul USRPLUS, presa, fie PNL-ista, fie PSD-ista, in nici un caz independenta, a facut un taraboi mai mare decit se cuvenea. Angajarea cu toate fortele in batalia pentru 6 decembrie 2020 se intilneste nu numai la USRPLUS, ci si la partide precum PSD, care mai vorbesc de aminarea alegerilor. Ar fi momentul ca toate partidele sa puna capat fatarniciei electorale si sa declare ca alegerile vor avea loc pe 6 decembrie 2020.

Un alt lucru pe care vreau sa-l remarc dupa lectura Comunicatului e situarea in prim plan, ca punct de esenta, definitoriu pentru Programul de Guvernare al USRPLUS, a luptei impotriva coruptiei. A luptei intelese nu in sensurile ei largi, de educare a romanilor sa nu mai dea spaga, de debirocratizarea menita a face dependent cetateanul de cit mai putine semnaturi, de promovarea in functii publice a unor persoane competente, doritoare de a lucra pentru binele public si nu pentru propriul interes, ci in sensul strimt, bolsevic, impus mai intii de Monica Macovei si cultivat mai apoi de Codruta Kovesi, de lupta exclusiv prin intermediul DNA: catuse, arestari preventive, vinare a coruptilor. Din acest punct de vedere, Programul de Guvernare USRPLUS isi propune cu prioritate <Repornirea activitatii DNA>. Concentrarea Programului de Guvernare al USRPLUS pe <repornirea activitatii DNA>, altfel spus pe revenirea la atmosfera sinistra a anului 2015, cind Romania a traversat teroarea Binomului SRI-DNA, mi se pare riscanta din cel putin doua puncte de vedere:

1. Literatura sovietica ivita in anii destalinizarii a stat sub invatatura Nu se poate trai numai cu piine. Parafrazind, as spune ca nu se poate guverna o tara numai cu teroarea luptei anticoruptie in varianta DNA. Pe linga faptul ca lupta impotriva coruptiei se reduce la zanganitul de catuse, Romania viitorilor patru ani are nevoie de mult mai multe lucruri decit de ducerea coruptilor la ghilotina DNA. Cu atit mai mult trebuie semnalat asta, cu cit obiectivul declarat al multor noi primari USRPLUS e trimiterea la puscarie a fostilor primari. Toata stima pentru Clotilde Armand, pe care am votat-o, dar daca activitatea ei in fruntea primariei sectorului 1 va fi una asemanatoare cu cea a Codrutei Kovesi in fruntea DNA pe mine ca simplu cetatean m-a pierdut de musteriu. Daca Dan Tudorache va fi dat pe mina DNA, ba chiar daca va face puscarie pentru asta, inseamna ca Piata Amzei va reinvia din paragina de acum?

2) Transformarea luptei impotriva coruptiei in punct esential de program impune USRPLUS sa fie alcatuita doar din ingeri. Robespierre, ca sa dam un exemplu, isi putea permite sa-i trimita pe corupti la ghilotina, deoarece el chiar era Incoruptibilul. Sint toti liderii, toti candidatii USRPLUS dincolo de orice banuiala in materie de coruptie? Punind aceasta intrebare nu neg posibilitatea ca toti liderii USRPLUS sa fie intruchiparea lui Simion Stilpnicul. Stind pe un stilp, acesta nu putea lua mita. Dar, mai ales nu putea fi agatat cu vreo suspiciune de luat mita. Era greu de crezut ca mituitorul putea ajunge pina la el.

In timpul campaniei pentru prezidentiale s-au scurs in presa informatii despre o investigare a lui Dan Barna de catre DNA. Ea a fost precedata de o dezvaluire de presa. N-am nici o indoiala ca Dan Barna nu poate fi suspectat de coruptie. Da, dar din punctul de vedere al imaginii publice, investigarea a fost o lovitura.

De ce?

Pentru ca Dan Barna se infatiseaza ca un vajnic luptator impotriva coruptiei. Cind iti faci un program din asta nu e nimic mai usor, in Romania de azi, ca sa ti se coaca o inhatare de catre DNA. DNA e o institutie idealizata in Programul USRPLUS. Repornirea DNA ia proportiile unei reporniri a investitiilor, a creativitatii, a spiritului civic, a intregii Romanii. Si daca repornirea DNA va debuta cu dosare intocmite tocmai unor candidati ai URSPLUS? Ce vor face liderii USRPLUS? Vor sustine ca sint nevinovati si ca DNA, institutia pentru a carei repornire vor ei sa cistige alegerile e o arma politica? Sau ca repornirea DNA e o cerinta de interes national si ca e foarte bine ca li se face lor dosare de coruptie?

Prin asumarea luptei impotriva coruptiei in varianta DNA in principal punct al Programului de Guvernare, liderii USRPLUS au pus la dispozitia dusmanilor o arma teribila".

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro