23 sep 2023 - DNA

Interceptari DNA. Buzatu: Cand vin eu sa se prinda pestele ca lumea! Nu mai umblati cu prostii

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a primit 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei într-o geantă maro. Interesul lui Buzatu nu era legat de pescuit, afirmă procurorii DNA.

,,Avand in vedere faptul ca in acea zi colaboratorul cu identitate reala urma sa se intalneasca cu BD, avand in vedere si prevederile ordonantei de autorizare a colaboratorului cu identitate reala SE, organele de urmarire penala au pus la dispozitia colaboratorului o geanta maro cu suma de 1.250.000 lei compusa din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei. Ulterior, la data de 22.09.2023, la ora 14:17:46, numitul BI ia legatura cu SE transmitandu-i Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am intrebat de unde, am zis ca ajungeti intr-o ora, a zis ca ,,da". Hai! In ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legatura cu BI, discutiile celor doi reliefand faptul ca interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de intalnirea cu SE: BD: - Ai pescuit ceva? BI: - Am prins cate un peste toti! BD: - Altceva ... decat peste? BI: - Altceva n-am prins! Inca n-am pescuit! Altceva n-am pescuit! BD: - Hai ca vin si eu pana la voi acolo sa vad! BI: - Hai! Hai! BD: - Aranjati acolo, cand vin eu sa se prinda pestele ca lumea! Nu mai umblati cu prostii! BI: - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a facut cerere scrisa, referat tot, gata! BD: - ... cand vin ... vin, pescuiesc 5 minute si plec! BI: - Gata! Da! Da! Dar cat dureaza ca sa-i spun lui E. sa vina cu mancarea calda? BD: - Acuma vin! Acuma ajung! BI: - Acuma ajungeti? BD: - Acuma, vin acum, da. In aceiasi zi, dupa sosirea inculpatului BD la Ferma Carja acesta a luat masa alaturi de SE, BI, OAM si CE, ulterior BD avand o scurta discutie singur cu SE, in cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reala remitandu-i presedintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusa la dispozitie de organele de urmarire penala. Numitul BD a preluat geanta si a asezat-o in portbagajul autoturismului DACIA DUSTER", potrivit referatului procurorilor DNA.

Conform sursei citate, aceste aspecte au fost surprinse video de catre ofiterii de politie judiciara ai DGA care au pus in executare masuri de supraveghere tehnica autorizate in cauza, din procesul-verbal intocmit de catre acestia reiesind in esenta urmatoarele: ,,La orele 17.15, SE si BD s-au ridicat de la masa si s-au deplasat catre autoturismele marca Lexus si marca Dacia Duster. BD a mers la portbagajul Daciei Duster, iar SE la autoturismul Lexus, unde a deschis usa stanga spate si a luat de pe bancheta o geanta maro pusa la dispozitie de catre Directia Nationala Anticoruptie, in care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul Daciei Duster, SAVIN EMIL a mers catre el, i-a intins geanta cu banii, BD a luat-o, a pus-o in portbagaj, dupa care l-a inchis. Cei doi au purtat o convorbire scurta in timpul darii/luarii gentii cu bani si apoi s-au deplasat impreuna catre masa din foisor unde se aflau celelalte persoane.(...) Ulterior, la data de 22.09.2023, in jurul orelor 19.12, autoturismul DACIA DUSTER cu nr. de inmatriculare VS11... utilizat de catre Consiliul Judetean Vaslui a fost oprit la iesirea din ferma Carja, in autoturism fiind identificat numitul BD insotit de un conducator auto angajat al Consiliului Judetean Vaslui. Procedand la efectuarea perchezitiei auto, in portbagajul autoturismului, in partea stanga, a fost identificata o geanta de culoare maro, dupa cercetarea acesteia putandu-se constata faptul ca in aceasta geanta se afla o suma de bani in lei, respectiva suma era compusa din bancnote cu cupiura de 500 de lei".

Procedand la cercetarea acestei genti si la individualizarea sumei de bani identificate aofiterii DGA au constatat ca in interior se afla suma totala de 1.250.000 de lei, compusa din 2500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare.

,,Cu privire la aceasta geanta si la suma aflata in interior, dl BD precizeaza urmatoarele: Aceasta geanta si suma de bani din interior imi apartine, sunt bani din economiile mele(...)", se arata in document.

Potrivit procurorilor DNA, ,,in ziua de 22.09.2023, la ora 15:25:09, numitul BD ia legatura cu BI, discutiile celor doi reliefand faptul ca interesul numitului BD nu era legat de pescuit ci de intalnirea cu SE:

BD: - Ai pescuit ceva? BI: - Am prins cate un peste toti! BD: - Altceva ... decat peste? BI: - Altceva n-am prins! Inca n-am pescuit! Altceva n-am pescuit! BD: - Hai ca vin si eu pana la voi acolo sa vad! BI: - Hai! Hai! BD: - Aranjati acolo, cand vin eu sa se prinda pestele ca lumea! Nu mai umblati cu prostii! BI: - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a facut cerere scrisa, referat tot, gata! BD: - ... cand vin ... vin, pescuiesc 5 minute si plec! BI: - Gata! Da! Da! Dar cat dureaza ca sa-i spun lui E. sa vina cu mancarea calda? BD: - Acuma vin! Acuma ajung! BI: - Acuma ajungeti? BD: Acuma, vin acum, da. Relevanta pentru stabilirea situatiei reale de fapt, situatie care infirma atat afirmatiile inc. BD in momentul surprinderii in conditii de flagranta cat si cele afirmate in cuprinsul declaratiei de suspect( potrivit carora el solicitase un imprumut de 125.000 lei de la SE) este discutia inregistrata in mediul ambiental in momentul remiterii catre BD a sumei de 1.250.000 lei, reprezentand 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui catre SC S... SRL in aceiasi saptamana, care denota atat faptul ca BD era pe deplin constient ca primeste un procent din valoarea platii cat si recunostinta acestuia pentru ,,gestul" lui SE: BD: - Sarut mana, Emil! Inca o data iti multumesc ca eram pe drojdie", se mentioneaza in referat.

Sursa : www.mediafax.ro