13 iun 2018 - DNA

Inspectia Judiciara cere MONITORIZAREA PERIODICA a dosarelor vechi din cadrul DNA

Inspecţia Judiciară cere DNA o monitorizare şi o informare semestrială privind dosarele mai vechi de un an, chiar dacă numărul lor a scăzut în mai bine de jumătate an, sunt concluziile după controlul efectuat la Direcţie. Au fost verificate şi dosarele procurorilor Mihaiela Iorga şi Doru Ţuluş.

O echipa a Inspectiei Judiciare a efectuat, in perioada 16-20 aprilie, un control la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ce a vizat verificarea modului in care au fost remediate deficientele constatate la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, ca urmare a verficarilor efectuate cu ocazia controlului de fond din anul 2017.

In cadrul raportului intocmit in urma acestui control, sunt incluse modul de remediere a deficientelor constatate la verificarea de anul trecut, situatia cauzelor repartizate de la alti procurori, stadiul dosarelor in lucru, dar si propuneri.

In concluziile raportului, se arata ca, ,,in ceea ce priveste situatia dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare, se retine ca numarul acestei categorii se dosare a scazut, de sla 724 la data de 25 august 2017, la 547 la data de 11 mai 2018".

,,S-a retinut preocuparea conducerii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate si a Directiei Nationale Anticoruptie, precum si a procurorilor din cadrul sectiei, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi. Cauzele care au condus la nesolutionarea acestor dosare in intervale de timp mai mici sunt atat de natura obiectiva: durata mare de efectuare a constatarilor sau expertizelor, intarzierea efectuarii actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmarirea penala etc., cat si de natura subiectiva; in acest sens, au fost constatate aspecte de natura disciplinara, in cazuri ce au fost detaliate anterior, generate de intarzierea nejustificata, in mod repetat, a solutionarii unor dosare. Exista dosare vechi in lucru, in care cercetarile penale au fost efectuate relativ ritmic insa exista si cauze in care, invocandu-se complexitatea cauzei sau volumul de activitate, nu au fost administrate probatorii", se arata in raportul Inspectiei Judiciare.

De asemenea, inspectorii au verificat si situatia dosarelor de care s-au ocupat fostii procurori DNA, Doru Florin Tulus si Mihaiela Moraru Iorga.

Cu privire e la situatia dosarelor redistribuite ulterior revocarii din functie a procurorului Doru Florin Tulus, inspectorii au constatat ca acestea au fost repartizate imediat dupa predarea acestora, procurorilor din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie; din cele 64 dosare, 19 au fost solutionate cu clasare si 2 au fost declinate; in aceste cauze au fost efectuate cercetari relativ ritmic, in functie de volumul de activitate si de prioritizarea cauzelor a caror solutionare impunea urgenta.

De asemenea, in privinta cauzelor care au fost instrumentate de Mihaiela Iorga, echipa Inspectiei Judiciare a retinut ca dosarele au fost repartizate dupa mai mult de doua luni de la predarea acestora, procurorilor din cadrul ambelor sectii de urmarire penala din cadrul directiei dar si la Serviciul Teritorial Ploiesti. Din cele 107 dosare, au fost solutionate 27, iar in aceste cauze au fost efectuate cercetari relativ ritmic, in functie de volumul de activitate si de prioritizarea cauzelor a caror solutionare impunea urgenta.

,,La nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, in 25 cauze au fost pronuntate solutii de clasare, prin rechizitoriu sau ordonanta, in care au fost dispuse masuri de supraveghere tehnica. Masurile au fost comunicate persoanelor vizate in termenul prevazut de lege, conform adreselor de comunicare atasate dosarelor verificate, care au fost prezentate inspectorilor", mai spune raportul Inspectiei Judiciare.

Propunerea echipei Inspectiei Judiciare in urma controlului este monitorizarea in continuare a cauzelor vechi: ,,Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie. Verificarile vor fi efectuate de catre procurori anume desemnati din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, semestrial, informarea intocmita ca urmare a verificarilor urmand a fi transmisa Inspectiei Judiciare".

Sursa : www.gandul.info