09 oct 2019 - DNA

Grefiera trimisa in judecata de DNA pentru pretinse fapte de acum 6 ani

Directia Nationala Anticoruptie – condusa de procurorul Calin Nistor (foto) – a anuntat miercuri, 9 octombrie 2019, trimiterea in judecata a unei grefiere pentru fapte ce ar fi fost comise in urma cu 6 ani.

Acuzatiile sunt de luare de mita, fals material in inscrisuri oficiale si sustragere sau distrugere de inscrisuri, toate in forma continuata.

Mai exact, DNA o acuza pe grefiera ca ar fi pretins si primit 8.350 de euro pentru a ajuta la

inmatricularea cat mai rapida a 64 de masini, fara plata taxei de timbru.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei

COTOR DOINA, la data faptelor grefier in cadrul Tribunalului Bihor, pentru savarsirea infractiunilor:

- luare de mita in forma continuata,

- fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata,

- sustragere sau distrugere de inscrisuri in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012-2013, inculpata Cotor Doina, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins si primit prin intermediul unei persoane (martor in cauza) suma totala de 8.350 euro pentru a facilita inmatricularea a 64 de autoturisme fara plata taxei de mediu si intr-un timp cat mai scurt.

In contextul in care pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare in judecata, in contradictoriu cu Institutia Prefectului Judetului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la inmatricularea autoturismelor fara plata taxei de poluare, instituita de O.U.G. nr.50/2008, inculpata ar fi identificat oportunitatea de a obtine foarte usor mai multe foloase necuvenite.

Concret, inculpata Cotor Doina ar fi intentionat mai intai sa obtina inmatricularea autoturismelor in cadrul unor dosare distincte si in fiecare dintre acestea sa obtina termene mai scurte, aspect care nu a mai fost viabil deoarece, din cauza numarului mare de cereri, primul termen de judecata ajunsese sa fie, in majoritatea cazurilor, stabilit la aproximativ un an de la inregistrarea cererii initiale.

Ulterior, inculpata ar fi adoptat un alt mod mai eficient de lucru si anume acela de a introduce, in mod fraudulos si contrar atributiunilor de serviciu, actele autoturismelor care se doreau a fi inmatriculate, in dosare deja formate si in care termenul de finalizare a procesului era unul apropiat.

In acelasi context, inculpata Cotor Doina ar fi falsificat mai multe documente din continutul dosarelor: cererea de chemare in judecata, cerere de preschimbare a termenului aparent formulata si semnata de un reclamant, cerere de completare a cererii de chemare in judecata si, de asemenea, ar fi sustras mai multe file din cuprinsul cauzelor aflate pe rolul instantei respective.

Dupa intrarea in posesia proprietarilor, hotararile judecatoresti devin obligatorii pentru Institutia Prefectului Judetului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Autovehicule Bihor care trebuie sa inmatriculeze autovehiculele respective fara plata taxei de mediu.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unei cote parti dintr-un imobil ce apartine inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Sursa : www.juri.ro