12 iul 2018 - DNA

FOTO Codruta Kovesi a fost prezenta la instalarea Ancai Jurma la sefia DNA, insa a refuzat sa vina in fata presei

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost prezentă joi la instalarea Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef al Direcţiei, însă aceasta nu s-a prezentat în faţa jurnaliştilor pentru a susţine declaraţii de presă, aşa cum au procedat Augustin Lazăr şi noua conducere.

,,In cursul zilei de astazi, cu prilejul instalarii doamnei Anca Jurma in functia de procuror sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, a avut o intalnire cu procurorii acestei structuri a Ministerului Public. La eveniment a participat si doamna procuror Laura Codruta Kovesi, fostul procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, careia i s-a multumit pentru rezultatele obtinute in perioada in care a condus institutia", au precizat reprezentantii Parchetului General.

Sursa citata mai arata ca, in cadrul intalnirii, procurorul general si-a exprimat increderea in capacitatea procurorilor de a-si exercita atributiile ce decurg din indeplinirea rolului constitutional al Ministerului Public, respectiv acela de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

,,Totodata, domnul Augustin Lazar a aratat ca activitatea procurorilor in lupta anticoruptie, care a facut ca Directia Nationala Anticoruptie sa fie recomandata la nivel international pentru schimburi de bune practici, trebuie sa continue cu fermitate, cu respectarea standardelor europene in materie. Dupa intalnirea cu procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, domnul procuror general Augustin Lazar si doamna procuror sef Anca Jurma au sustinut o declaratie de presa. Reamintim ca doamna Anca Jurma a fost delegata in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie in data de 9 iulie 2018, in temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ca urmare a revocarii din aceasta functie a doamnei Laura Codruta Kovesi", mai spune Parchetul General.

Anca Jurma, cea care a fost delegata pentru 6 luni de procurorul general sa conduca interimar DNA, si-a preluat, joi, mandatul, precizand ca va acorda o prioritate absoluta respectarii normelor procedurale, standardelor europene si internationale si drepturilor fundamentale ale cetateanului.

"DNA este atat o parte a sistemului judiciar romanesc cat si o autoritate nationala anticoruptie in sensul Conventiei ONU impotriva coruptiei, prin urmare Directia are o raspundere majora in indeplinirea mandatului pe care legea i-l confera si anume combaterea coruptiei la nivel inalt. In acest sens, DNA va trebui sa ramana in continuare o institutie puternica, independenta si relevanta, atat timp cat Romania inca se confrunta cu fenomenul coruptiei. In ceea ce ma priveste, ma voi stradui, pe cat imi va sta in putinta, sa asigur un interimat echilibrat, sa continuam impreuna cu colegii din DNA munca pe care aceasta institutie a inceput-o acum 15 ani. Acordam o prioritate absoluta respectarii normelor procedurale, standardelor europene si internationale si drepturilor fundamentale ale cetateanului" , a declarat Anca Jurma, dupa ce si-a preluat mandatul interimar la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

"In Romania, lupta anticoruptie va continua cu fermitate. Aplicarea legislatiei anticoruptie se va efectua in continuare, in conformitate cu normele si standardele internationale de eficacitate si de aparare a drepturilor fundamentale. DNA va apela la resursele pe care le are, resurse umane de expertiza profesionala care au facut din aceasta directie una dintre institutiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiza in domeniu. Anca Jurma este tocmai persoana potrivita care ne indica noua ca aceasta institutie are resurse pe profilul necesar in momentul oportun pentru a le putea valorifica in continuare", a declarat Augustin Lazar.

Sursa : www.mediafax.ro