07 dec 2022 - DNA

Fostul ministru al Agriculturii, trimis in judecata de procurorii DNA

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu şi alţi foşti angajaţi ai Ministerului Agriculturii, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a fostului ministru pentru ,,patru infractiuni de instigare (sub forma participatiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, si a infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit".

In acelasi dosar a fost trimis in judecata un fost director general adjunct pentru comiterea a ,,patru infractiuni de complicitate la infractiunea de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite".

Au mai fost trimisi in judecata un fost sef serviciu si un fost consilier din cadrul Ministerului Agriculturii, un fost director executiv adjunct la Directia pentru Agricultura Judeteana Arad si un consilier judetean din Dambovita. Acestia sunt ,,cercetati pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite".

Procurorii au stabilit ca ,,in perioada 09 februarie - 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionut, in calitate de ministru, ar fi determinat o persoana din subordine, la vremea respectiva membru in mai multe comisii de examinare, sa-i furnizeze inculpatului Raducan Andrei-Cristian (persoana de incredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi sustinute cu ocazia organizarii a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, sef serviciu, director executiv adjunct si director executiv ai unor directii judetene".

Procurorii au mai stabilit ca subiectele au ajuns la candidatii ,,agreati".

,,Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidatii "agreati", respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Parv Mihai si Lascaie Catalin Ionut. Dupa primirea subiectelor si promovarea probei scrise, inculpatul Lascaie Catalin Ionut ar fi fost respins la proba interviului. De mentionat este faptul ca, la interventia directa a ministrului, in cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiti sa-l promoveze in conditiile in care acesta nu obtinuse un punctaj corespunzator. Ca urmare a acestui demers, persoana respectiva a fost numita in functia de sef serviciu, obtinand, in perioada ocuparii functiei, venituri salariale in valoare de 50.995 lei", a mai anuntat DNA.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a constituit parte civila cu suma mentionata mai sus, in vederea recuperarii cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cat timp acesta a ocupat functia de sef serviciu, a precizat DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sursa : www.mediafax.ro