07 iun 2022 - DNA

Fostul CEO Oracle Romania, acord cu DNA: Recunoaste ca a luat mita de peste 500.000 de euro

În prezenţa avocatului, fostul director general al companiei Oracle România a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Conform comunicatului dat de pe 7 iunie 2022, Sorin Mindrutescu, fostul director general al companiei Oracle Romania, a recunoscut ca a luat mita.

Suma totala de 569.413 euro ar fi fost pretinsa si primita de fostul director, cu titlu de mita, in sapte situatii, in perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii au fost primiti fie in conturi personale, fie in conturile societatii controlate.

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 660/VIII/3 din 8 august 2019, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu un inculpat, la data faptei director general al filialei din Romania a unei companii multinationale din domeniul IT, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata (sapte acte materiale).

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: "In calitatea mentionata, inculpatul ar fi pretins si ulterior ar fi primit suma totala de 569.413 euro, cu titlu de mita, de la reprezentantii unor firme din domeniul care erau interesate sa se inscrie la licitatii organizate de diverse institutii de stat sau cu capital de stat. In schimbul banilor, inculpatul, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, s-ar fi angajat sa puna la dispozitie oferte de pret avantajoase ale produselor comercializate de filiala din Romania a companiei multinationale (in special licente IT), astfel incat, cu aceste produse, respectivele firme sa poata sa se inscrie si sa participe la licitatiile publice de care erau interesate. Aceste licitatii vizau atribuirea unor contracte publice de institutii precum Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice ,,TRANSELECTRICA" SA, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)".

Fostul director general riscao pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani si interzicerea, pe o perioada de 4 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 120 de zile lucratoare, in cadrul Primariei sau a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din circumscriptia in care locuieste. In vederea confiscarii speciale in echivalent in lei a sumei care a facut obiectul infractiunii de luare de mita, respectiv a sumei toate de 569.413 euro, in cursul urmaririi penale s-a indisponibilizat suma totala de 2.812.892 lei (2.613.000 lei pusa la dispozitie de inculpat si 199.892 lei rezultata din popriri) .

a intrat in echipa Oracle in urma cu 17 ani, ca director de vanzari pentru aplicatiile software dedicate zonei de servicii financiare.Sorin Mindrutescu s-a ocupat de-a lungul anilor de coordonarea mai multor proiecte IT, dintre cele mai notabile fiind procesul de design si aplicare a strategiilor IT pentru Banca Comerciala Romana - Erste Bank Austria.Intre 2004 si 2008 a fost sales director al operatiunilor din Europa de Sud-Est, functie din care a coordonat 11 tari din Europa de Sud-Est.

In a fost plasat sub control judiciar pe cautiune in valoare de 500.000 de euro.

Sursa : www.mediafax.ro