22 iul 2022 - DNA

Fabrica de permise de la Suceava. DNA a trimis in judecata 27 de persoane

Procurorii DNA au anunţat vineri că au dispus trimiterea în judecată a 27 de inculpaţi, în sarcina cărora s-ar fi reţinut comiterea unor fapte de corupţie legate de omologarea şi înmatricularea unor autovehicule.

Potrivit unui comunicat al DNA, in aceasta cauza, a treia, desprinsa din ,,Dosarul permiselor de la Suceava", procurorii au finalizat cercetarile doar in ceea ce priveste comiterea unor fapte de coruptie legate de omologarea si inmatricularile auto.

Anterior, in celelalte doua cauze, care vizau fraudarea probei teoretice si asigurarea protectiei in cazul unor activitati de coruptie derulate in contextul de mai sus, au fost trimise in judecata un numar de 35 de persoane.

Procurorii precizeaza ca se fac in continuare cercetari pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului de conducere.

In dosarul care priveste omologarea si inmatricularea unor autovehicule, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, Finis Florin, comisar sef de politie, la data faptelor sef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava, pentru trei infractiuni de luare de mita, Bivol Ion Bogdan, la data faptelor agent de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de complicitate la luare de mita in forma continuata si Afloarei Alexandru-Iulian , la data faptelor agent de politie in cadrul IPJ Suceava - Politia mun. Suceava, Biroul Rutier, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

De asemenea, au fost trimise in judecata 9 persoane fizice, in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de: trafic de influenta si dare de mita, savarsite sub diferite forme de participatie penala.

Totodata, in stare de libertate, au mai fost trimisi in judecata mai multi functionari in cadrul RAR Suceava si Neamt, si alte 9 persoane fizice.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2018 - 2020, inculpatul Finis Florin Valy ar fi primit direct sau prin intermediari (printre care si cei doi agenti de politie trimisi in judecata), de la mai multe persoane (mare parte din ele cercetate in prezenta cauza), diferite sume de bani (cuprinse intre 100 lei si 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea si rezolvarea cu celeritate a cererilor de inmatriculare fara programare a unor autoturisme si pentru promovarea probei practice in vederea obtinerii permisului de conducere categoria B.

In total, inculpatul ar fi primit pentru ,,serviciile" sale sumele de 746 lei si 3.400 euro.

In perioada 2018-2019, cei sase functionari din cadrul RAR Suceava si Neamt, ar fi primit de la mai multe persoane, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse intre 100 lei si 250 lei in vederea omologarii unor autovehicule cu prioritate sau care prezentau diferite neconformitati tehnice, autovehicule care ulterior, ar fi fost inmatriculate si introduse in circulatie.

,,De mentionat este faptul ca, intermediarii solicitau sume de bani cu mult mai mari decat cele pe care le remiteau functionarilor publici pentru a-si incalca atributiile de serviciu, explicand <clientilor>, printre altele, ca: 100 euro ajungeau la <cel ce semneaza>, 100 lei erau pentru cel de la <numere> si 100 lei pentru a intra in posesia placutelor de inmatriculare in aceeasi zi. Unul dintre acestia, cercetat in prezenta cauza, ar fi pretins si primit pentru <interventiile> amintite mai sus sumele totale de 5.950 euro si 11.921 lei", arata DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

Sursa : www.mediafax.ro