14 mai 2019 - DNA

Exclusiv! Victorie in instanta pentru fostul procuror DNA Gheorghe Popovici

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat luni, 13 mai 2019, in procesul dintre fostul sef al Sectiei I din DNA, procurorul Gheorghe Popovici (foto), si Inspectia Judiciara.

Este vorba despre procesul in care Inspectia Judiciara a atacat cu recurs Hotararea Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din 21 noiembrie 2018 prin care a fost respinsa actiunea disciplinara impotriva lui Gheorghe Popovici. Fostul sef al Sectiei I din DNA a fost acuzat de catre Inspectia Judiciara de comiterea abaterii disciplinare prevazute la articolul 99, litera t), teza a II-a, raportat la art. 99/1, alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata. Concret, Gheorghe Popovici a fost acuzat ca a mintit un justitiabil ca nu a fost supravegheat tehnic, printr-o adresa pe care a semnat-o, desi realitatea era cu totul alta.

Iata prevederile legale invocate:

Articolul 99 - "Constituie abateri disciplinare: (…)

t) exercitarea functiei cu (...) grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala.

Articolul 99/1 - (2) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.

In urma dezbaterilor, Inalta Curte a

respins, ca nefondat, recursul Inspectiei Judiciare, hotararea fiind definitiva. Iata minuta ICCJ din 13 mai 2019 in dosarul 250/1/2019: “Respinge ca nefondat recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 13 P din 21 noiembrie 2018 pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 15/P/2018. Definitiva”.

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare din 31 august 2018:

„Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul Popovici Gheorghe-procuror delegat sef Sectie de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Structura Centrala pentru 'exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta', abatere disciplinara prevazuta de art.99 lit.t) teza a II-a, raportat la art.99/1 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in aceea ca, in calitatea sa anterior mentionata si cu incalcarea prevederilor art. 145 din Codul de procedura penala si a considerentelor Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 244 din 6 aprilie 2017, a semnat adresele prin care se comunica unei parti dintr-o cauza penala instrumentata de Directia Nationala Anticoruptie, contrar adevarului, ca fata de aceasta nu au fost dispuse masuri de supraveghere tehnica.

 

 

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza”.

Sursa : www.juri.ro