12 aug 2020 - DNA

EXCLUSIV: Povestea unui comunicat ,,anonimizat" total de DNA si un nume: Marcel Vela

Site-ul Primariei Caransebes arata in august 2013 ca primaria condusa de Marcel Vela a implementat programul ,,Management Comun pentru Situatii de Urgenta in zona transfrontaliera in zonaCaransebes- Juzno-Banatski", in parteneriat cu Ministerul de Interne din Republica Serbia.

Programul cuprindea cumpararea de echipamente si bunuri IT pentru gestionarea situatiilor de urgenta in zona de frontiera, asa cum sustine si DNA in comunicat.

Valoarea anuntata a proiectului a fost de 2,3 milioane de euro, a cuprins ,,un soft destept", servere, statii de lucru si trei drone pentru Caransebes, ,,agreate de NATO", cu care s-a mandrit in presa Marcel Vela ca va gasi ,,ratacitii".

Una dintre cele trei drone s-a prabusit in 2015, in raul Timis dupa a fost data disparuta timp de sase zile. Drona initial disparuta, ulterior prabusita, si ridicata din ordinul lui Marcel Vela, trebuia sa gaseasca o femeie de 59 de ani si ea disparuta.Sectia a II-a a DNA a anuntat ieri ca a trimis in judecata ,,un inculpat, persoana fizica fara calitate speciala" pentru ,,savarsirea infractiunii de trafic de influenta".

DNA sustine in comunicatul anonimizat, postat pe site-ul institutiei, ca ,,inculpatular fi pretinsunui om de afacerio suma de bani neprecizata, reprezentand 10% dintr-un contract de achizitii ce urma sa fie atribuit prin licitatie internationala organizatade o primarie de municipiu din zona de frontierasi, ulterior,ar fi primit suma de 150.000 euro".

Banii, sustine DNA, ar fi fost pretinsi si primitiin schimbul presupusei influente pe care inculpatul, persoana fara calitate speciala,ar fi promis ca o va exercita asupra primarului si a unor functionari publici din primarie, astfel incat societatea omului de afaceri sa fie favorizata la licitatie prin introducerea unor conditii restrictive in documentatia de atribuire, care i-ar fi dezavantajatpe competitori, iar ulterior, in derularea contractului, sa fie aprobata documentatia de care depindea efectuarea platilor sumelor facturate catreprimarie.

,,Pretinderea si primirea banilor ar fi avut loc in perioada 26 februarie 2013 - 16 aprilie 2015, in contextulachizitiei de echipamente si bunuri IT necesare unui proiect avand ca scop gestionarea situatiilor de urgenta in zona de frontiera, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia", arata DNA.

Comunicatul DNA anonimizeaza atat numele inculpatului, cat si pe cel al omului de afaceri care ar fi dat cei 150.000 de euro, vorbeste despre pretinderea unei ,,sume de bani neprecizata" si nu dezvaluie nici numele primariei de muncipiu, nici numele primarului fata de care inculpatul ,,ar fi promis" ca va exercita influenta. Mai mult, DNA anonimizeaza si numele proiectului in cauza.

Potrivit unor surse, numele primarului fata de care inculpatul ar fi promis ca-si va exercita influenta este cel al lui Marcel Vela, actualul ministru de Interne al Romaniei, si fost primar al municipiului Caransebes timp de trei mandate, in perioada 2004-2016.

Un proiect trasfrontalier de 2,3 milioane de euro cu Ministerul de Interne din Serbia

Potrivit site-ului Primariei Caransebes, in august 2013, Primaria Caransebes, condusa de Marcel Vela a anuntat inceperea implementarii programului ,,Management Comun pentru Situatii de Urgenta in zona transfrontaliera in zonaCaransebes- Juzno-Banatski", autoritatile facand un parteneriat cu Ministerul de Interne din Republica Serbia.

Programul, potrivit comunicatului, consta in achizitionarea de tehnologii IT de ultima ora- sofware, servere si statii de lucru cu putere mare de calcul dar si a 6 drone de supraveghere (cate trei pentru fiecare partener al proiectului Romania-Serbia) -aparate de zbor teleghidate, similare cu cele din dotarea NATO, care urmau sa supravegheze de la inaltime zonele de risc.Valoarea proiectului, anunta primaria, era de 2,3 milioane de euro iar implementarea urma sa fie finalizata in vara anului 2014.

,,Ideea a venit de la sarbi. La Belgrad s-a facut un proiect european, Bruxelles-ul a fost de acord sa dea doua milioane de euro, iar Caransebes-ul a intrat la final in proiectul transfrontalier", se arata intr-un material Gandul din 2013.

Atunci, Marcel Vela, primarul municipiului Caransebes cu 38.000 de locuitori, era mandru ca va fi singurul care va avea drone insa marturisea ca el, personal, si-ar fi dorit un elicopter SMURD ca sa fie al Primariei, sa il doneze el catre SMURD Romania, dar pe care sa il tina la Caransebes: ,,Dar m-au convins sarbii. La inceput am fost reticent, dar m-au convins. Si fiind proiectul lor, vom lua drone. Altele nu am cunostinta sa existe in Romania".

Proiectul includea si sase drone agreate de NATO, dintre care trei pentru Caransebes, care sa gaseasca ,,ratacitii"

,,Vor fi cumparate in total sase drone, cate trei pentru fiecare partener al proiectului, plus cate o masina de teren care poate ajunge in locuri greu accesibile de unde sa fie lansate dronele. Dronele vor fi unele capabile sa urce la 2000 de metri altitudine si cu autonomie mare, avand capacitatea sa "vada" si noaptea. "De alegerea tipului de drone s-a ocupat Ministerul de Interne de la Belgrad. Sarbii au stabilit fisa tehnica a dronelor. Au si termoviziune. Tot ce va pot eu spune e ca sunt unele agreate de NATO", declara in 2013, pentruPressalert, Marcel Vela, primarul din Caransebes.

PentruGandul, Marcel Vela declara: ,,Vor fi trei drone pentru supraveghere nocturna si decizii operative, pentru a supraveghea zona, pentru a gasi ratacitii, pentru a descoperi focare de incendii alpine. Anul trecut sau acum doi ani au disparut doi meteorologi in iarna, de Craciun, si i-am gasit in mai. Daca se salveaza chiar si o singura viata, merita.Fiecare dintre cele trei drone ar urma sa aiba ,,o camera de termoviziune, infrarosu pentru vedere nocturna, sa zboare pana la 3000 de metri altitudine, sa poata parcurge 100-200 de kilometri patrati, sa aiba toate sistemele de siguranta, sa descopere turbulente in aer, sistem de protectie daca ies din semnalul GPS si capacitate de memorare a traseului, sa inregistreze date si sa te transmita la baza", explica primarul, evitand insa sa estimeze un pret ,,pentru a nu da peste cap licitatia".

,,Eu imi doresc sa fie cat mai mic. Nu pot sa vin sa spun acum o suma ca toti cei care vin la licitatie sa ceara 89.000 cand poate le luam si cu 50.000 bucata", spunea acelasi Marcel Vela.

"Suntem prima primariedinRomaniacareachizitioneazape un program transfrontalier trei drone, dispozitivede observare aerianacu care saputem interveni, inclusivin zona alpinadin jurulmunicipiului, pentru salvareavietilorin caz deavalansesaurataciriinmunti,mai ales casperam la dezvoltarea turismuluiin zonele Nedeea,Tarcusi Muntele Mic", preciza edilulCaransebesului, imediat dupa ce a semnat contractul de finantare.Aparatele urmau sa fie folosite in operatiunile de salvare din zonele montane, greu accesibile, pentru identificarea victimelor.

In proiect, dronele,,,paienjenii zburatori",au costat 270.000 de euro. Si s-a mai cumparat si ,,un soft destept"

,,Fiecare drona a costat 90.000 de euro, in total - 270.000 de euro. ,,Paienjenii zburatori"- cum le spun angajatii primariei din Caransebes- au survolat mare parte din oras, ca antrenament. Autoritatile din Caransebes de pregatesc sa previna situatiile de urgenta. Dronele similare cu cele din dotarea NATO vor supraveghea de la inaltime zonele de risc. Acestea pot urca la 2.000 de metri altitudine si au autonomie mare, pe langa termoviziune", declara Marcel Vela, Primarul din Caransebes, citat de Evenimentul Zilei.

,,Tot in cadrul acestui proiect se achizitioneaza si un soft "destept "care analizeaza riscurile oricarui tip de de accident, indicand metoda de inteventie, resursele umane necesare si capacitatile tehnice. Am facut proiectul acesta pentru ca m-a enervat Igas. Elicopterul SMURD trebuia sa vina la noi. Domnul Igas l-a mutat din pix la Arad, in timp ce toata lumea din minister spunea ca locul cel mai bun este aici, ca sa supravegheze drumul european 70, zona montana si partea de granita. Plus ca noi aveam aici cer liber. Asa am zis ca, daca nu ma inteleg cu romanii, sa fac proiectul cu sarbii", mai declara, pentru Pressalert, Marcel Vela.

In martie 2015, intai a disparut o femeie. Apoi a disparut si drona trimisa de Marcel Vela sa caute femeia. Drona ,,agreata NATO" a fost gasita dupa 6 zile scufundata in raul Timis

Cert este ca in martie 2015, presa locala a anuntat ca o drona din cele trei a disparut in timpul unei operatiuni de cautare si nu a mai putut fi recuperata timp de sase zile.

Mai intai a disparut pe 5 martie 2015 o femeie de 59 de ani de acasa si ulterior a disparut si drona care fusese ridicata sa o caute pe femeie.

,,Conform mai multor surse din cadrul Primariei, citate de, drona a fost ridicata la ordinul primarului Marcel Vela, joi seara, pentru a ajuta la identificarea unei batrane de negasit dupa ce a disparut de acasa. Drona, dotata cu termoviziune, ar fi fost de un real folos autoritatilor, daca nu s-ar fi prabusit. De joi, nimeni nu a mai vazut-o. Politistii locali au anuntat ca au verificat minutios kilometri intregi, insa nu au reusit sa dea de drona. In cele din urma obiectula fost localizat in raul Timis, conform coordonatelor transmise de firma producatoare, din Danemarca, iar pe 10 martie 2015 se asteapta sosirea unui echipaj de scafandri care sa o scoata la suprafata", scria Pressalert.ro.

DNA a anuntat ca a pus sechestru asigurator pe doua terenuri apartinand inculpatului trimis in judecata. Procurorii au trimis ieri dosarul spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Legaturi utile

Comunicatul DNA

Alte documente ( )

Sursa : www.mediafax.ro