05 aug 2020 - DNA

EXCLUSIV: DNA a inchis si al doilea dosar penal impotriva lui Robert Negoita, in care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei

In februarie si aprilie 2016, Sectia a II-a a DNA, sub mandatul Laurei Codruta Kovesi, a deschis doua dosare penale impotriva primarului Sectorului 3, Robert Sorin Negoita.

In primul dosar penal, cel din 26 februarie 2016, Robert Negoita, ca primar al Sectorului 3, era acuzat alaturi de arhitectul sef si secretarul Primariei Sector 3, de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA sustinea ca in perioada 2008-2009, Negoita alaturi de cei 2, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu referitoare la legalitatea actelor intocmite, au eliberat 4 autorizatii de construire si certificatele de urbanism aferente acestor autorizatii, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudesti, Sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism si protectie a zonelor in care se gasesc monumente istorice.

DNA sustinea ca acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor invecinate, prin degradarile suferite de acestea in cursul edificarii constructiei nelegal autorizate si a fost afectat interesul public prin autorizarea edificarii unei constructii in zona de protectie a unui monument istoric, in lipsa avizelor legale.

DNA a inceput urmarirea penala, i-a facut pe toti trei suspecti, dar dupa 2 ani si jumatate, pe 21 septembrie 2018, aceiasi procurori DNA au anuntat ca, in aprilie 2018, sub mandatul Laurei Codruta Kovesi, dosarul in care era acuzat Robert Negoita, ca primar al Sectorului 3, arhitectul sef si secretarul Primariei Sector 3, a fost clasat pe ,,fapta nu este prevazuta de legea penala".

,,In urma cercetarilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe din care sa rezulte ca faptele pretins a fi savarsite intrunesc conditiile de tipicitate ale infractiunilor retinute in sarcina celor trei persoane", a anuntat DNA.

Al doilea dosar penal, deschis impotriva lui Robert Negoita, a fost anuntat public pe 14 aprilie 2016, tot cand Laura Codruta Kovesi era procuror sef DNA.

Robert Negoita, de data aceasta ca administrator al unei societati comerciale, si la acea vreme tot primar al Sectorului 3, era acuzat de evaziune fiscala in forma continuata.

DNA sustinea ca ,,in perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societatilor pe care le administra, suspectul Negoita Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei."

,,Concret, s-a stabilit ca, in perioada 2005 - 2009, suspectul Negoita Robert Sorin a construit, in vederea vanzarii, trei ansambluri rezidentiale formate din vile si blocuri de locuinte si locuri de parcare, situate in Bucuresti, in orasul Voluntari si orasul Popesti Leordeni. Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau.

In perioada 10.01.2006 - 13.07.2009, acesta a efectuat un numar de 1.250 de tranzactii imobiliare, constand in vanzari de constructii si teren aferent constructiilor, activitati din care a obtinut venituri in suma de 364.714.645 lei. Avand in vedere ca Negoita Robert Sorin a luat masuri active de comercializare a locuintelor construite in cele trei ansambluri rezidentiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfasurat-o este calificata ca activitate economica, pentru care exista obligatia platirii de TVA catre buget.

Pentru a evita plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoita Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidentiate contabil si declarate fiscal de societatile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidentiate.

Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidentiale, Negoita Robert Sorin nu a declarat activitatea economica prestata ca persoana impozabila in scopuri de TVA. Astfel, desi imobilele ,,scriptic" au fost edificate de persoana fizica Negoita Robert Sorin, dupa finalizare, acestea au fost prezentate, la toate targurile imobiliare, drept ansamblurile rezidentiale apartinand unei din societatile la care acesta era actionar. Prin activitatile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei si reprezinta TVA de la care Negoita Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activitatii economice derulate in nume propriu, in perioada 2005 - 2009", arata DNA.

DNA incepuse urmarirea penala si il declarase si suspect pe Robert Negoita in al doilea dosar.

Astazi, ca raspuns la o solicitare in baza legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, DNA arata ca dupa 4 ani, a clasat si acest al doilea dosar impotriva lui Robert Negoita, pe ,,fapta nu exista".

Acum, DNA arata ca a gresit cand l-a acuzat pe Negoita, necunoscand toate prevederile legale legate de TVA si existenta unei infractiuni de evaziune fiscala.

,,In cazul in care o persoana fizica nu se inregistreaza ca platitor de TVA, asa cum s-a intamplat si in cazul de fata, existenta infractiunii de evaziune fiscala se retine doar atunci cand exista un element fraudulos din care sa rezulte intentia suspectului de a ascunde bunul sau sursa impozabila.

Astfel, in prezenta cauza, dupa administrarea probatoriului, a rezultat ca bunul (cele 1.250 de imobile edificate) nu a fost ascuns, atat timp cat acesta exista inregistrat in evidentele oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara si respectiv in evidentele administratiilor fiscale.

De asemenea, nici sursa impozabila nu a fost ascunsa, avand in vedere ca pentru tranzactiile imobiliare in discutie a existat un impozit datorat bugetului de stat, calculat si varsat cu ocazia incheierii contractelor de vanzare cumparare aferente acestor imobile.

In concluzie, caracterul public al actelor incheiate de persoana respectiva in legatura cu autorizarea/receptia/inregistrarea, in cartile funciare si la administratiile financiare, a acestor constructii si ulterior incheierea contractelor de vanzare-cumparare, excludexistenta vreunui element fraudulos", comunica astazi DNA.

Dupa transmiterea raspunsului in baza legii 544/2001, DNA si-a actualizat si pe site-ul institutiei a doua clasare referitoare la Robert Negoita.

Sursa : www.mediafax.ro