05 aug 2020 - DNA

ERATA/ DNA a inchis dosarul penal impotriva lui Robert Negoita, in care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei

In stirea publicata miercuri, 5 august, la ora 15.35, cu titlul "Exclusiv: DNA a inchis si al doilea dosar penal impotriva lui Robert Negoita, in care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei" s-a strecurat o eroare. Dosarul deschis de DNA in februarie 2016 si inchis ulterior era pe numele lui Liviu Negoita, fost primar al Sectorului 3, actualul primar, Robert Negoita avand doar un singur dosar deschis de DNA, in aprilie 2016. Reluam stirea in forma corecta:

Sorina Matei

In aprilie 2016, Sectia a II-a a DNA, sub mandatul Laurei Codruta Kovesi, a deschis un dosar penal impotriva primarului Sectorului 3, Robert Sorin Negoita, acuzat de evaziune fiscala in forma continuata.

DNA sustinea ca ,,in perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societatilor pe care le administra, suspectul Negoita Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei."

,,Concret, s-a stabilit ca, in perioada 2005 - 2009, suspectul Negoita Robert Sorin a construit, in vederea vanzarii, trei ansambluri rezidentiale formate din vile si blocuri de locuinte si locuri de parcare, situate in Bucuresti, in orasul Voluntari si orasul Popesti Leordeni. Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau.

In perioada 10.01.2006 - 13.07.2009, acesta a efectuat un numar de 1.250 de tranzactii imobiliare, constand in vanzari de constructii si teren aferent constructiilor, activitati din care a obtinut venituri in suma de 364.714.645 lei. Avand in vedere ca Negoita Robert Sorin a luat masuri active de comercializare a locuintelor construite in cele trei ansambluri rezidentiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfasurat-o este calificata ca activitate economica, pentru care exista obligatia platirii de TVA catre buget.

Pentru a evita plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoita Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidentiate contabil si declarate fiscal de societatile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidentiate.

Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidentiale, Negoita Robert Sorin nu a declarat activitatea economica prestata ca persoana impozabila in scopuri de TVA. Astfel, desi imobilele ,,scriptic" au fost edificate de persoana fizica Negoita Robert Sorin, dupa finalizare, acestea au fost prezentate, la toate targurile imobiliare, drept ansamblurile rezidentiale apartinand unei din societatile la care acesta era actionar.

Prin activitatile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei si reprezinta TVA de la care Negoita Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activitatii economice derulate in nume propriu, in perioada 2005 - 2009", arata DNA.

Astazi, ca raspuns la o solicitare in baza legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, DNA arata ca dupa 4 ani, a clasat acest dosar impotriva lui Robert Negoita, pe motiv ca ,,fapta nu exista". DNA arata ca a gresit cand l-a acuzat pe Negoita, necunoscand toate prevederile legale legate de TVA si existenta unei infractiuni de evaziune fiscala.

,,In cazul in care o persoana fizica nu se inregistreaza ca platitor de TVA, asa cum s-a intamplat si in cazul de fata, existenta infractiunii de evaziune fiscala se retine doar atunci cand exista un element fraudulos din care sa rezulte intentia suspectului de a ascunde bunul sau sursa impozabila.

Astfel, in prezenta cauza, dupa administrarea probatoriului, a rezultat ca bunul (cele 1.250 de imobile edificate) nu a fost ascuns, atat timp cat acesta exista inregistrat in evidentele oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara si respectiv in evidentele administratiilor fiscale.

De asemenea, nici sursa impozabila nu a fost ascunsa, avand in vedere ca pentru tranzactiile imobiliare in discutie a existat un impozit datorat bugetului de stat, calculat si varsat cu ocazia incheierii contractelor de vanzare cumparare aferente acestor imobile.

In concluzie, caracterul public al actelor incheiate de persoana respectiva in legatura cu autorizarea/receptia/inregistrarea, in cartile funciare si la administratiile financiare, a acestor constructii si ulterior incheierea contractelor de vanzare-cumparare, excludexistenta vreunui element fraudulos", comunica astazi DNA.

Sursa : www.mediafax.ro