25 nov 2020 - DNA

Eficienta "anticoruptiei de pandemie": din 64 de dosare penale anuntate public, DNA a facut doar doua rechizitorii cu 6 inculpati in 9 luni

Din cele 64 de dosare penale pe fapte de coruptie savarsite in pandemie, in legatura cu achizitionarea de materiale si echipamente anti-COVID anuntate de procurorul sef al DNA, Crin Nicu Bologa, in 9 luni, procurorii DNA au terminat doar 5 dosare care s-au finalizat in doua rechizitorii. Reiese astfel cain alte 59 de dosare penale, procurorii DNA au in continuare urmarirea penala declansata doar cu privire la presupuse fapte de coruptie, in rem, fara a avea un suspect sau inculpat.

Un raspuns oficial al DNA la o solicitare in baza legii 544/2001privind liberul acces la informatiile de interes public, arata ca inperioada martie- 19 noiembrie 2020,in cele 64 de dosare legate de coruptia unor functionari publici implicati in combaterea pandemieicu privire la achizitionarea de materiale si echipamente necesare combaterii COVID-19,procurorii au inceput urmarirea penala in personam doar cu privire la 6 persoane, in 5 dosare, finalizate prin doar doua rechizitorii si 3 acorduri de recunoastere a vinovatiei. Din cei 6 inculpati, 3 sunt sub control judiciar, potrivit raspunsului DNA.

In esenta, este vorba de doar doua rechizitorii care in 9 luni au fost finalizate de procurorii sectiei I a DNA.

Intr-un prim dosar, iniunie 2020, sectia I a DNA l-a inculpat si pus sub control judiciar peAdrian Eugen Ionel, director general al CN Unifarm SA pentru mai multe fapte de coruptie, iar inoctombrie 2020, aceiasi procurori l-au trimis in judecata pe cel care devenise fost sef al Unifarm. Ionel a fost trimis in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu, complicitate de trafic de influenta, instigare la fals intelectural si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane iar in dosar mai sunt implicate alte 4 persoane.

Daniela Lizica Maria Radu, sef serviciu comercial Unifarm, a fost si ea trimisa in judecata pentru abuz in serviciu si fals intelectual, iar procurorii au facut3 acorduri de recunoastere a vinovatiei: unul cu un intermediar iar 2 cu reprezentantii societatii beneficiare a contractului.

Al doilea dosar finalizat in 9 luni pe coruptia din pandemie este in legatura tot cu CN Unifarm SA si se refera la cazul lui Marius Avram Gal. Fostul consilier al deputatului PNL, Ben Oni Ardelean, a fost trimis in judecata tot in octombrie 2020 de catre procurorii sectiei I a DNA, fiind acuzat de trafic de influenta.

Din datele oferite de DNA rezulta ca in alte 59 de dosare penale pe presupuse fapte de coruptie petrecute in legatura cu achizitionarea de materiale si echipamente impotriva COVID -19, procurorii DNA au in continuare urmarirea penala declansata doar cu privire la presupuse fapte, in rem,fara a avea un suspect sau inculpat.

De la inceputul pandemiei, procurorul sef al DNA, Crin Nicu Bologa, a tot anuntat public numarul de dosare instrumentate de procurori pe coruptia din achizitionarea de materiale si echipamente impotriva COVID-19.

Pe21 mai 2020, seful DNA a spus, potrivit Agerpres, ca"la DNA sunt inregistrate33 de dosare penale, dintre care in 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu".

Pe15 iunie 2020, dosarelecrescusera de la 33 la 48."De cand a fost declarata starea de urgenta, au fost inregistrate568 de dosare penale, intre care 48 in legatura cu Covid-19.(...)De la declararea starii de urgenta am inregistrat48 de dosare din care 38 sunt in lucru", a anuntat Crin Nicu Bologa la.

Iar inoctombrie 2020, dosarele DNA in legatura cu COVID-19au crescut din nou. De la 48 la 64."In prezent, avem in instrumentare64 de dosare legate de coruptie ale unor functionari publici implicati in combaterea pandemiei si in achizitionarea de materiale in pandemie", a spus Bologa, potrivit Agerpres.

"Cu privire la alte cauze penale privind fapte presupus nelegale savarsite in contextul pandemiei, Directia Nationala Anticoruptieurmeaza sa comunice informatii de indata ce cursul anchetei va permite", sustine DNA inraspunsul oferit.

Sursa : www.mediafax.ro