15 sep 2021 - DNA

Dominic Fritz a sesizat DNA: Retea de fraudare a concursurilor pentru posturi in primarie la Timisoara

Primarul Timişoarei Dominic Fritz a anunţat miercuri dimineaţa că a sesizat procurorii anticorupţie cu privire la ceea ce suspectează că este o reţea de fraudare a concursurilor pentru posturi în primărie.

,,In aceasta dimineata am transmis procurorilor anticoruptie o plangere penala impotriva a ceea ce suspectez ca a fost o retea de fraudare a concursurilor pentru posturi in Primarie. Am descoperit-o cu ajutorul, indirect, al DNA care ne-a cerut o serie de documente in cazul unui fost angajat. Ne-am uitat cu atentie la documente si am gasit diferente de caligrafie semnificative intre lucrarile aceleasi persoane, care participase la doua concursuri", a scris miercuri dimineata, pe Facebook, primarul Timisoarei.

Acesta spune ca aceeasi caligrafie este prezenta pe mai multe lucrari de concurs, ale mai multor persoane.

,,In cazul altor angajati am gasit doar deosebiri izbitoare, inexplicabile altfel decat prin frauda. Suntem in fata unui posibil sistem de fraudare, premediat si sistematic, care s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, cu complicitati potentiale, cel putin la varful serviciului de resurse umane. Putem doar banui ca este si mita la mijloc, dar acest lucru trebuie sa-l stabileasca procurorii", a mai scris Dominic Fritz.

Edilul a explicat cum ar ar functiona sistemul: ,,La proba scrisa, candidatii care si-au aranjat concursul au dat niste raspunsuri intamplatoare, dar notarea de catre comisie s-a facut in a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru functionarii de la resurse umane sa scrie o noua lucrare, cu raspunsurile corecte, si sa inlocuiasca lucrarea candidatului cu lucrarea comandata si redactata ulterior. Ghinion ca a ramas in dosar lucrarea scrisa de catre echipa falsificatoare, cu caligrafie identica la mai multi candidati. Si sunt sigur ca cele 7 cazuri pe care le-am descoperit la o verificare punctuala sunt doar varful icebergului. Sper ca DNA va lua la puricat toate dosarele de concurs din ultimii ani".

Dominic Frtiz spune ca de aici a pornit si rezistenta la noua organigama. ,,Pierderea unor functii nu inseamna doar ca unii nu-si mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a facut puternici si bogati. Se pare ca miza incercarilor de a suspenda sau anula noua organigrama in instanta este sa se intoarca coruptii pe post inainte sa putem descoperi toate aceste mizerii penale".

Conform edilului, noua organigrama schimba procedurile, intareste controlul intern, dar si colaborarea intre structuri si incurajeaza recrutarea de profesionisti.

Sursa : www.mediafax.ro