27 nov 2022 - DNA

DNA: Nicolae Badalau a fost retinut pentru 24 de ore

Procurorii DNA au dispus duminică punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Nicolae Bădălău pentru dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, Nicolae Badalau, la data faptelor consilier de conturi in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul aceleiasi institutii, a fost retinut pentru dare de de mita, in forma continuata, si trafic de influenta, iar o persoana fizica, reprezentant al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de complicitate la dare de mita.

Conform procurorilor, in datele de 9 august 2022 si 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apa potabila, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societati administrate de o ruda a acestuia, lasand sa se creada ca are influenta asupra unei persoane din conducerea Companiei Nationale de Investitii (CNI), pe care ar fi promis ca o va determina sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de catre primaria respectiva.

,,In perioada 2021-2022, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, privind <Infiintare retea de alimentare cu apa...>, inculpatul Badalau Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate in prezenta cauza, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca in schimb acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme. In acelasi context, dupa ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului mentionat mai sus (4.903.959,97 lei fara TVA), dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urma sa o obtina pentru aceeasi firma de la primaria respectiva, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa", arata procurorii.

In total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totala de 170.000 euro, ce reprezinta procentul de 7% din valoarea celor doua contracte.

Conform DNA, luni, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Sursa : www.mediafax.ro