08 oct 2019 - DNA

DNA l-a trimis in judecata pe fratele lui Sebastian Ghita intr-un dosar de evaziune fiscala

Procurorii DNA au trimis în judecată 10 persoane şi 13 societăţi comerciale bănuite de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei trimişi în judecată este Alexandru Ghiţă, fratele lui Sebastian Ghiţă.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis in judecata, in stare de libertate, 10 persoane si 13 societati comerciale (in domeniul IT), in sarcina carora s-au retinut mai multe infractiuni de evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei trimisi in judecata este Alexandru Ghita, fratele fostului deputat Sebastian Ghita.

,,In perioada 2009-2013, cei 23 de inculpati s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat prin incheierea unor contracte de prestarii servicii, ca operatiuni fictive, inregistrand in evidentele contabile ale societatii mai multe facturi de avans ,,conform contract", in scopul deducerii TVA-ului aferent acestora si compensarii TVA-ului datorat din alte relatii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte", se arata intr-un comunicat DNA.

Prin acest mecanism ar fi fost creata aparenta unor tranzactii reale ce ar fi avut, de fapt, drept scop, posibilitatea obtinerii pentru unele societati a unui drept de deducere si amanare la plata, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat.

,,Pentru aceasta s-ar fi incheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operatiuni fictive, context in care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, in temeiul carora inculpatii au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relatiile comerciale reale)", mai spun procurorii.

Prejudiciul adus statului ar fi suma totala de 69.049.597 lei.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, s-a constituit parte civila in dosarul penal mai sus mentionat, cu suma de 103.650.866 lei, reprezentand prejudiciul cauzat bugetului de stat.

,,In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile detinute de cei 23 de inculpati. Aceeasi masura a fost dispusa si asupra conturilor bancare ale inculpatilor", mai precizeaza sursa citata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa : www.mediafax.ro