30 oct 2020 - DNA

DNA incepe urmarirea penala pe numele fostului ministru Nicolae Banicioiu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, vineri, începerea urmăririi penale pentru trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, pe numele fostului ministru, în prezent deputat, Nicolae Bănicioiu, după ce i-a fost ridicată imunitatea.

Potrivit DNA, dupa obtinerea avizului favorabil din partea Camerei Deputatilor, procurori au dispus urmarirea penala fata de Nicolae Banicioiu, deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor avand functia de ministru, pentru trafic de influenta si luare de mita in forma continuata.

,,In perioada in care a detinut functia de ministru al tineretului si sporturilor, suspectul Banicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri si ulterior ar fi primit de la unul dintre acestia, suma totala de 1.292.122 lei, reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, in schimbul influentei pe care a lasat sa se inteleaga ca o are asupra ministrului Sanatatii si a functionarilor publici din cadrul acestei institutii pentru a-i determina sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de numirea in functia de manager/mentinerea in functia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte incheiate sau desfasurau proceduri de achizitii publice, alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte in derulare", arata DNA.

Potrivit informatiilor procurorilor, la savarsirea presupuselor fapte, Banicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o alta persoana, suspect in cauza.

,,Aceasta ar fi fost numita ca asociat in cele doua firme, cu o cota de participare la beneficii, in conditiile in care titularul in fapt al partilor sociale era Banicioiu Nicolae. Persoana respectiva ar fi semnat dispozitiile de plata a dividendelor presupus emise de cele doua firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), desi suma de bani s-ar fi primit cash de Banicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri", spun procurorii intr-un comunicat de presa transmis vineri.

Procurorii anticoruptie au informatii ca si ulterior, in calitate de ministru interimar al sanatatii, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Nicolae Banicioiu ar fi primit de la aceiasi oameni de afaceri, prin intermediul aceleiasi persoane, suspect in cauza, prin metode similare disimulate in presupuse dividende cuvenite altora, suma totala de 2.612.389 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile de ministru al sanatatii.

,,Concret, banii ar fi fost primiti in schimbul numirii/mentinerii in functii de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relatii contractuale, precum si pentru alocarea preferentiala de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte", se arata in comunicatul DNA.

In acest caz, DNA a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avandu-l ca titular pe Nicolae Banicioiu.

Nicolae Banicioiu a ramas, de marti, fara imunitate parlamentara, dupa ce 202 deputati au votat ,,pentru", iar 12 ,,impotriva". Procurorii au cerut Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii pentru Nicolae Banicioiu, fost ministru din perioada 2012 - 2014, acuzat de luare de mita si trafic de influenta pe langa ministrul Sanatatii din acea perioada.

Sursa : www.mediafax.ro