18 ian 2019 - DNA

DNA, despre cheltuielile ilegale din "fonduri operative": Curtea de Conturi face periodic controale

DNA precizează, referitor la informaţiile vehiculate în spaţiul public care acreditează ideea unor cheltuieli efectuate în mod nelegal din "fonduri operative" în contextul în care instituţia nu ar mai fi fost controlată de ani de zile, că Direcţia nu are în buget astfel de fonduri.

DNA arata, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca a fost supusa periodic controalelor Curtii de Conturi a Romaniei, de regula o data la 3 ani, insa au existat si controale anuale, ultimul dintre acestea fiind efectuat in perioada ianuarie - februarie 2018 (audit public extern asupra anului 2017), ocazie cu care nu au fost constatate niciun fel de deficiente/abateri, motiv pentru care a fost eliberat certificatul de conformitate.

"Cu referire la asa zisele "fonduri operative" este de precizat faptul ca DNA nu are cuprinse in buget asemenea fonduri, ci, in conformitate cu art. 4 alin. (4) din OUG nr. 43/2002, actualizata, in bugetul DNA se regaseste un fond de 2.000.000 lei prevazut cu destinatie speciala, anume, organizarea si constatarea infractiunilor flagrante de coruptie. Precizam faptul ca din acest fond nu se fac niciun fel de cheltuieli de natura celor invocate in mass-media, iar la finele anului, peste 95% din acest fond se returneaza la Bugetul de Stat (diferenta fiind cauzata de costurile aferente cursului valutar utilizat la cumpararea/vanzarea valutei necesare flagrantului, comisioane bancare, etc.). Este relevant de mentionat ca, in momentul de fata, exista un control al Curtii de Conturi a Romaniei pentru verificarea modului de utilizare a fondului de flagrant pentru perioada anilor 2016-2018", arata DNA.

In ceea ce priveste vehicularea unor sume destinate ,,interceptarilor", DNA precizeaza ca nu are prevazute in buget sume cu aceasta destinatie.

Directia mai arata ca, din bugetul alocat anual pentru DNA, peste 90% reprezinta cheltuieli cu personalul, diferenta fiind utilizata pentru cheltuieli de intretinere si functionare, dotari, cofinantari fonduri europene, inclusiv fondul de 2.000.000 lei folosit la organizarea si constatarea infractiunilor flagrante de coruptie.

"Precizam ca evolutia crescatoare a bugetului din ultimii ani este determinata de cresterile salariilor din sistemul public", conchide DNA.

Sursa : www.mediafax.ro