11 ian 2021 - DNA

DNA cere presedintelui sa incuviinteze urmarirea penala pentru Tăriceanu / Replica fostului premier: Redeschiderea dosarului, dorinţa de răzbunare a lui Iohannis

DNA i-a cerut, luni, presedintele Klaus Iohannis sa incuviinteze urmarirea penala pentru fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Acezta este acuzat ca in perioada 2007-2008 ar fi primit de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 de dolari, constand in plata unor servicii de consultanta, potrivit DNA. In calitate de premier, Tariceanu si-ar fi exercitat atributiile, astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. ,,In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, la data faptelor avand functia de prim ministru, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita", anunta DNA.

 

În replică, Tăriceanu a spus că redeschiderea dosarului poate fi interpretată ca o răzbunare a lui Iohannis de a-l înlătura total de pe scena politică pe singurul său opozant. 

Redăm, mai jos, declaratia integrală a lui Călin Popescu Tăriceanu:

Având în vedere solicitarea DNA adresată Preşedintelui României pentru începerea urmăririi penale împotriva mea, doresc să fac următoarele precizări:
 
1) în legătură cu „reîncălzirea” dosarului Microsoft, precizez că Guvernul pe care l-am condus NU a făcut NICIO PLATĂ către Microsoft sau firmele distribuitoare de licenţe Microsoft. În condiţiile în care nu s-a făcut NICIO PLATĂ, o acuzaţie de luare de mită mi se pare aberantă;
 
2) în perioada în care am condus Guvernul României nu am făcut decât să intrăm în legalitate cu privire la folosirea de către instituţiile publice din România a licenţelor Microsoft, respectiv am procedat la inventarierea numărului de licenţe care erau folosite în România de acestea şi punerea lor în acord cu contractul semnat de Guvernul României în anul 2004, când nu eram prim-ministru. Cele 4 Hotărâri de Guvern care au vizat acest contract au urmărit doar crearea cadrului legal necesar. Intrarea în legalitate nu poate să fie socotită ca o favoare făcută firmei Microsoft;
 
3) una dintre cele 4 Hotărâri de Guvern a avut ca scop punerea în legalitate inclusiv a licenţelor folosite în domeniul justiţiei, motiv pentru care a fost avizată chiar de către Procurorul General al României de la acea dată, adică de către dna Laura Codruţa Kovesi;
 
Interpretez această redeschidere a dosarului ca o dorinţă de răzbunare a preşedintelui Iohannis şi de înlăturare totală de pe scena politică românească a singurului opozant pe care domnia sa îl are. Mandatul al doilea al lui Klaus Iohannis începe să semene din ce în ce mai mult cu al doilea mandat al lui Traian Băsescu, mandat dominat de abuzurile pe care le ştim cu toţii. Este clar că preşedintele Iohannis merge pe acelaşi drum de politizare a justiţiei, de înlăturare prin intermediul procurorilor DNA a opozanţilor, dorindu-şi cu ardoare să fie singurul dictator dintr-o ţară europeană în secolul XXI.
 
Nu mă împotrivesc procesului de justiţie şi nu aş avea cum, dar nici nu pot să fiu, prin tăcere, complicele revenirii justiţiei în câmpul „tactic” şi politic.
Aşa că, până când un judecător din România va hotărî definitiv şi irevocabil că sunt vinovat de vreo faptă penală, o să mă lupt în continuare cu toţi cei care vor să repună pe picioare sistemul năşit de Băsescu.
 

Sursa : www.mediafax.ro