07 ian 2021 - DNA

DNA anunta ca a inceput urmarirea penala fata de Costel Alexe

, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, pentru luare de mita si instigare la delapidare si fata de o persoana fizica avand functie de conducere intr-o societate comerciala cu activitate in siderurgie, pentru dare de mita si delapidare.

Conform DNA, in perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel ar fi pretins, in mod direct, de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic, suspect, mai multe produse din tabla (tabla cutata, teava patrata, teava rectangulara si rulouri de tabla) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, catre fabrica respectiva, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta fabrica pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme (halda de zgura).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neinchise pentru care statul roman a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in anul 2018, pentru neindeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le inchide cat mai repede. Ca urmare, Romania trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate in cuprinsul hotararii CJUE.

Foloasele respective, in cantitate de 22 tone, ar fi fost primite in zilele de 23 aprilie 2020 si 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mita de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei si reprezinta contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei si a transportului.

Produsele din tabla ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispozitia persoanei din conducerea fabricii, suspect in cauza, iar remiterea lor ar fi fost disimulata sub forma unor contracte de sponsorizare fictiva.

Sursa : www.mediafax.ro