11 feb 2019 - DNA

DNA a trimis in judecata 10 dosare in ianuarie (Comunicatele)

Directia Nationala Anticoruptie – condusa interimar de procurorul Calin Nistor (foto) – a publicat luni, 11 februarie 2019, sinteza dosarelor finalizate in luna ianuarie, altele decat cele deja mediatizate prin comunicate de presa.

Este vorba despre 8 astfel de cauze, care li se adauga celor doua mediatizate deja prin comunicate de presa (trimiterea in judecata a Vanessei Youness Amal, respectiv a conducerii Camerei de Comert si Industrie Bucuresti).

Comunicatele DNA de luni, 11 februarie 2019:

"Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna ianuarie, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa:

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

TUCHEL GERHARDT DANIEL, la data faptei primar al municipiul Tecuci, judetul Galati, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

RADOVEI DANUT PETRICA si MITRUT NARCIZA, la data faptelor viceprimar, respectiv secretar al municipiului Tecuci, judetul Galati, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, inculpatul tuchel Gerhardt Daniel, primar al municipiului Tecuci, beneficiind de ajutorul celorlalti doi inculpati, a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false si incomplete in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemei de plata unica pe suprafata.

O parte din documentele false depuse la A.P.I.A., printre care si o hotarare de Consiliu Local, au fost emise si semnate de ceilalti doi inculpati.

Prin aceste demersuri, primaria municipiului Tecuci a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 155.838 lei, suma cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Radovei Danut Petrica si Mitrut Narciza.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galati cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului

CHIPER COSTEL CRISTIAN, agent in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui - Postul de Politie Gherghesti, pentru savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita,

- influentarea declaratiilor in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data 25 noiembrie 2018, inculpatul Chiper Costel Cristian, in calitatea mentionata mai sus, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, a pretins de la o persoana, ruda a unui administrator de firma, suma de 200 lei (100 de lei pentru sine si 100 de lei pentru colegul sau, Dursan Ionut Marian), pentru a aplica acesteia, in legatura cu activitatea societatii, doar sanctiunea „avertismentului”.

In acelasi context, la data de 28 noiembrie 2018, inculpatul Chiper Costel Cristian a primit, prin intermediul colegului sau, suma de 100 lei (conform intelegerii), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Ulterior, in datele de 05 decembrie 2018, respectiv 14 decembrie 2018, inculpatul Chiper Costel Cristian, cunoscand actele dosarului de urmarire penala, l-a abordat pe Dursan Ionut Marian, si a incercat sa-l determine pe acesta sa dea declaratii in prezenta cauza, prin care sa isi asume in intregime atat pretinderea cat si primirea sumei de bani cu titlu de mita.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.

In aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu inculpatul DURSAN IONUT MARIAN, ofiter de politie judiciara in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, sectia de politie rurala Iana, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

In prezenta aparatorului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o perioada de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 1 an, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa profesia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului BALASI SORIN, in prezent si la data faptei primar al comunei Crizbav, judetul Brasov, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2009 - 2014, inculpatul Balasi Sorin, primar al comunei Crizbav, a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafata, pentru suprafete de pasune pe care nu le-a utilizat potrivit scopului declarat in realitate (anii 2009 si 2010 – 19,10 ha, in anul 2011 – 15,86 ha, in anii 2012 si 2013 – 30,62 ha, si in anul 2014 – 21,05 ha).

Prin aceste demersuri, au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 800.140 lei, suma cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civila in cauza. In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce apartin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului VULPE ROMEO, in prezent si la data faptei primar al comunei Tanasoaia, jud. Vrancea, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: In perioada 2009 - 2013, inculpatul Vulpe Romeo, in calitate de primar al comunei Tanasoaia, a indus si mentinut in eroare Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Vrancea, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea exploatatiei agricole si cresterea veniturilor realizate din comercializarea productiei”.

Concret, inculpatul a depus trei cereri de plata in conditiile in care cunostea faptul ca la data de 23 octombrie 2009 radiase personal PFA Vulpe M. Romeo, prin urmare, nu mai indeplinea conditia de acordare a platilor in proiect.Prin aceste demersuri, au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 25.877 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce apartine inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

5. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului STAN ANTON pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012 - 2013, inculpatul Stan Anton a folosit in relatia cu Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea documente false in scopul de a obtine, in mod injust, sume de bani in cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale Stan Anton – localitatea Enisala, judetul Tulcea”.

O parte din documentele false atestau faptul ca inculpatul a indeplinit si conditiile minime cerute printre care si acelea de a fi membru al unei familii de fermieri si sa fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru in cadrul unei ferme (nu neaparat in ferma familiei), cu cel putin 12 luni inaintea instalarii lor pe cont propriu la conducerea unei exploatatii agricole.

Prin aceste demersuri, au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 106.668 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civila in cauza.In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

6. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului SEMENESCU VASILE pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: In perioada 2010 - 2012, inculpatul Semenescu Vasile a depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor unice de plata, pentru suprafete de teren pe care nu le detinea in realitate.Prin aceste demersuri, au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 149.511 lei, suma cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civila in cauza. In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

7. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului HENT VIRGIL SORIN, administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita in forma continuata.In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada mai 2010 – octombrie 2012, inculpatul Hent Virgil Sorin, in mod repetat, i-a remis lui Ofimias Vasile, persoana cu functie de conducere din cadrul Administratiei Nationale „Apele Romane”, un teren in suprafata de 8.800 mp (in valoare de 82.000 lei) si, prin intermediul unei firme paravan, suma totala de 2.361.314 lei.

Foloasele respective au fost remise de inculpatul Hent Virgil Sorin pentru ca, functionarul public, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, sa: - sa supravegheze, sa urgenteze si sa avizeze intocmirea documentatiilor necesare fundamentarii proiectului unei hotarari de guvern, prin care sa se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finantarii lucrarilor de consolidare si reprofilare a raului Timis in anul 2010,

- sa-l informeze pe inculpat despre nivelul alocarilor financiare si stadiul in care se afla acestea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

Precizam ca prezenta cauza a fost disjunsa din dosarul in care Ofimias Vasile, persoana cu functie de conducere din cadrul Administratiei Nationale „Apele Romane”, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si spalare de bai, alaturi de alte persoane (detalii comunicat 1288/VIII/3 din 28 decembrie 2017).Mentionam ca inculpatul Hent Virgil Sorin a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie tot pentru comiterea unei infractiuni de dare de mita (vezi comunicat 912/VIII/3 din 30 iunie 2016).

8. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului:

APOSTOL ALIN GABRIEL sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii anticoruptie au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2012 si 2016, in contextul solicitarii unui sprijin financiar pentru Instalarea Tinerilor Fermieri (masura 112), inculpatul Apostol Alin Gabriel a folosit, in relatia cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, (contract de vanzare-cumparare, incheiere notariala si diverse adeverinte), pentru a demonstra ca indeplineste conditiile necesare pentru a primi finantare, asa cum sunt mentionate in „Fisa de Evaluare a Criteriilor de Selectie”.

Prin aceste demersuri, inculpatul Apostol Alin Gabriel a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum de 178.840 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civila in cauza.

In prezenta aparatorului ales, inculpatul Apostol Alin Gabriel a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Dosarul de urmarire penala privind pe inculpatul Apostol Alin Gabriel, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei a fost trimis Tribunalului Vaslui.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Comunicatul privind inculparea Vanessei Youness Amal:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, a inculpatei

YOUNESS AMAL VANESSA pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada februarie – august 2011, inculpata Youness Amal Vanessa a pretins si ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promitand ca va interveni pe langa un inalt demnitar in vederea aprobarii unor documente ce priveau licentele IT pentru produse utilizate de catre Ministerul Educatiei Nationale in scoli.

Documentatia respectiva a fost aprobata la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, mentionate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinsi, in doua transe, printr-un intermediar, astfel:

- suma de 720.621 euro a fost virata in contul unei societati controlata de Youness Amal Vanessa, exact in ziua in care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a primit confirmarea oficiala a aprobarii documentelor respective (14.07.2011),

- restul sumei i-a fost inmanata inculpatei in numerar.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce apartin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Comunicatul legat de CCIB:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, a inculpatilor:

CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A MUNICIPIULUI BUCURESTI (C.C.I.B.),

DIMITRIU SORIN-PETRE, la data faptei si in prezent presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (C.C.I.B.),

MIHUT GABRIEL-DAN, la data faptei director general in cadrul Camerei de Comert si Industrie a Mun. Bucuresti (C.C.I.B.),

pentru savarsirea infractiunii de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata,

VASILESCU LAURENTIA, a data faptei director economic al Camerei de Comert si Industrie a Mun. Bucuresti (C.C.I.B.), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, destinatiei fondurilor europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Incepand cu anul 2009, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinantate din bugetul Fondului Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

In urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca, in perioada 2010-2012, in contextul implementarii a patru dintre acestea, inculpatii Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (C.C.I.B.), Dimitriu Sorin-Petre, Mihut Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurentia, au schimbat, fara respectarea dispozitiilor legale, destinatia fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinatii ce nu erau aferente proiectelor, in functie de anumite necesitati ale C.C.I.B.

Astfel, suma totala de 2.081.953 lei a fost transferata din conturile de prefinantare ale celor patru proiecte in contul curent al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si a fost utilizata pentru: plata unor obligatii catre bugetul de stat, plati catre furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum si pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte.

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a restituit suma de 1.982.617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizati in alte destinatii decat cele prevazute in proiect.

Ministerul Educatiei Nationale s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui imobil ce apartine Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Mentionam ca, anterior, cei patru inculpati au mai fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in alte doua cauze penale, pentru savarsirea unor infractiuni similare (detalii in comunicatele nr. 1350 din 01 octombrie 2014 si nr. 776 din 8 august 2017).

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Sursa : www.juri.ro