11 mai 2021 - DNA

DNA a inceput o ancheta penala in cazul impuscarii ursului Arthur

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început o anchetă penală „in rem” în cazul împuşcării ursului Arthur, pentru abuz în serviciu.

,,Procurorii din cadrul DNA efectueaza acte de cercetare pentru suspiciunea savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, in legatura cu modalitatea in care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale salbatice, in contextul uciderii, in luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejata Oituz - Ojdula", anunta DNA.

Urmarirea penala se face doar cu privire la fapta ("in rem").

,,Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva vreunei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe pentru a se stabili daca fapta intra sau nu intra sub incidenta penala", conchide comunicarea DNA.

Un dosar penal a fost deschis si de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc, care fac cercetari pentru braconaj, vanarea speciilor de vanat in alte conditii decat cele ale derogarii si uz de arma faa drept.

De asemenea, si Comisia Europeana analizeaza cazul ursului Arthur

Printul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizatiile Agent Green din Romania si VGT din Austria ca a ucis ilegal cel mai mare urs din Romania.

Reprezentantii Agent Green sustin ca ursul urias Arthur a fost impuscat de printul austriac la Ojdula, Covasna, intr-o arie naturala protejata. Ei spun ca printul si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de Ministerul Mediului din Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna.

Dar in realitate, printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor, mai spun ecologistii care monitorizau ursul, despre care spun ca era unul de trofeu. Dintr-un maxim de 600, marele urs brun ucis avea 593 de puncte.

Sursa : www.mediafax.ro