10 ian 2019 - DNA

DNA a demarat o ancheta la sectia din Oradea si a sesizat Inspectia Judiciara

DNA informează, joi, că adjunctul DNA, Călin Nistor, a dispus o anchetă la DNA Oradea, după ce au apărut în presă înregistrările şi precizează că a fost sesizată şi Inspecţia Judiciară pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârşite de procurori.

,,In temeiul prevederilor art. 65 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, ale art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioara a Directiei Nationale Anticoruptie, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 1643/C/2015 si ale dispozitiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002, coroborate cu dispozitiile art. 85 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, Procurorul sef adjunct, care exercita atributiile procurorului sef al DNA, domnul Nistor Calin, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, avand ca obiect activitatea de urmarire penala desfasurata de procurorii din cadrul acestei unitati de Parchet in cauzele despre care se face vorbire in inregistrarile aparute in spatiul public", informeaza DNA, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, dupa finalizarea activitatii, vor fi dispuse masuri in functie rezultatele cuprinse in raportul de control ce se va intocmi cu aceasta ocazie.

,,Totodata, a fost sesizata si Inspectia Judiciara din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare savarsite de procurorii din cadrul Serviciul teritorial Oradea", mai arata DNA.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis si un dosar penal avand ca obiect continutul inregistrarii din interiorul DNA Oradea, in urma denuntului unui ONG, procurorii dispunand inceperea urmaririi penale in rem in aceasta cauza. In cursul zilei de miercuri, mai multi procurori de la Oradea au fost audiati.

Avocatul Razvan Doseanu a publicat o inregistrare audio a unei sedinte a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune ca nu stie daca e autentica. In inregistrare se vorbeste de urmarirea penala a unor judecatori ca sa intre "frica in ei". Avocatul sustine, pe site-ul casei de avocatura pe care o reprezinta, ca a primit inregistrarea anonim si da numele celor care ar fi participat la sedinta DNA Oradea, spunand ca le recunoaste vocile personal. Astfel, el ii nominalizeaza pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Sursa : www.mediafax.ro