11 sep 2019 - DNA

Denuntatorul lui Blaga a cedat in fata DNA

Denuntatorul fostului ministru al Afacerilor Interne Vasile Blaga (foto) a cedat in fata Directiei Nationale Anticoruptie, a anuntat parchetul marti, 10 septembrie 2019.

Chiar daca DNA nu ii mentioneaza numele, este vorba despre omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, directorul firmei de IT SC Romsys SRL.

Pe 28 noiembrie 2016, DNA anunta trimiterea in judecata a lui Vasile Blaga pentru o presupusa fapta de trafic de influenta. Mai precis, Blaga era acuzat ca – in calitate de secretar general al PDL – ar fi primit 700.000 de euro de la Berdila, pentru ca prin intermediul lui Gheorghe Stefan „Pinalti” (in acel moment vicepresedinte al PDL) sa faca interventii pentru ca Romsys sa obtina contracte cu doua companii nationale. Blaga fusese denuntat la DNA de catre Berdila. Intre timp, pe 30 octombrie 2017, fostul ministru a primit achitare in prima instanta (click aici pentru a citi).

Marti, 10 septembrie 2019, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca

Horatiu Berdila a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei intr-un dosar de evaziune fiscala in forma continuata, disjuns din cauza vizandu-l pe Vasile Blaga. Astfel, Berdila a fost de acord sa fie condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare. Dosarul i-a fost inaintat instantei.

Comunicatul DNA:

„Intr-o cauza disjunsa din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1466 din 28 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei unui om de afaceri, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata.

​In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat inregistrarea in contabilitatea unei firme pe care o administra a unui numar de 65 de facturi fiscale (in valoare totala de 46.008.647 lei), emise de patru societati pentru operatiuni comerciale fictive.

In realitate, platile facute de inculpat catre societatile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de catre un fost primar de municipiu si fost vicepresedinte al unui partid politic pentru facilitarea derularii in bune conditii a contractelor incheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autoritati contractante.

Prin aceasta modalitate, societatea administrata de inculpat s-a sustras de la plata taxelor catre bugetul de stat in valoare totala de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit in suma de 7.361.383 lei si TVA dedus nelegal in suma de 11.042.075 lei.

In vederea recuperarii prejudiciului, societatea administrata de inculpat a consemnat intr-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra careia s-a aplicat sechestrul asigurator.

In prezenta avocatului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinuta in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscareactiunea penala si este de acord cu felul sicuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

​- 2 ani si 8 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de 4 ani si 8 luni”.

Sursa : www.juri.ro