30 iul 2021 - DNA

Denunt penal la DNA pe numele lui Florin Citu si al fostei consiliere pentru abuz in serviciu

Comunitatea Declic a depus, vineri, la DNA, denunţ pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin, după ce documentul în care se cereau acţiuni politice care să îl favorizeze pe Cîţu la alegerile interne a apărut în spaţiul public, purtând antetul Guvernului.

Prim-ministrul Florin Citu si fosta consiliera de stat Mioara Costin sunt acuzati de instigare la abuz in serviciu, respectiv abuz in serviciu.

,,Vrem sa stim cu totii, cu certitudine, daca prim-ministrul Florin Citu si fostul consilier de stat Mioara Costin au savarsit fapte de natura penala. Nu putem accepta ca inalte demnitati publice sa fie folosite in interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din justitie sa nu faca nimic pentru a lamuri situatia", a declarat Anduta Karetsou, campaigner Declic.

Comunitatea Declic a depus denuntul la DNA in urma unei analize juridice, realizate de de catre avocatul Toni Decean si specialisti in drept penal. Au fost analizate toate informatiile din spatiul public despre posibila angrenare a resurselor Guvernului in sustinerea candidatului Citu pentru sefia Partidului National Liberal.

,,Astfel, avand in vedere ca functia de consilier de stat este subordonata premierului, devine plauzibila implicarea directa a prim-ministrului, in sensul instigarii Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL. Aceasta ar fi oferit, din postura de functionar public, sprijin politic unui candidat la o functie in partid. Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activitati in interesul personal al candidatului Citu, folosind resurse publice ale Executivului. Florin Citu este singurul care ar fi avut de beneficiat in urma actiunilor consilierei de stat, de unde si acuzatia de abuz in serviciu pentru premier", spun cei de la Declic.

Potrivit Declic, avand in vedere continutul documentului aparut in spatiul public sub denumirea de ,,Linii de comunicare pentru liderii PNL - Florin-Vasile Citu candidat pentru presedentia PNL", autoritatile trebuie sa cerceteze si sa stabileasca exact daca Mioara Costin si-a incalcat cu stiinta atributiile de serviciu si daca a obtinut astfel pentru sine un folos necuvenit, constand in drepturile salariale aferente postului de consilier de stat, in sensul in care, in perioada in care activa in cadrul Guvernului Romaniei, Mioara Costin ar fi prestat de fapt munca de partid, si nu doar activitatea aferenta postului de consilier de stat in Cancelaria primului-ministru. ,,Atat domnul prim-ministru, cat si doamna consilier de stat vor trebui sa lamureasca situatia creata prin aparitia acestui document. Organele de cercetare penala vor trebui sa ancheteze in ce masura activitatea consilierei de stat a fost desfasurata pentru prim-ministrul Romaniei sau pentru candidatul la functia de conducere PNL", a declarat avocatul Toni Decean.

,,Manifestarea convingerilor politice prin emiterea unor acte de serviciu, din postura de functionar public, este interzisa de Codul Administrativ, iar incalcarea acestor prevederi legale se incadreaza in textul de lege ce reglementeaza abuzul in serviciu. Aceasta incalcare este cu atat mai grava cu cat functiile in discutie sunt ale unor functionari de grad inalt, iar actele de serviciu au fost emise sub antetul Guvernului Romaniei", a completat avocatul Decean.

Denuntul a fost inregistrat la Structura Centrala a Directiei Nationale Anticoruptie.

Sursa : www.mediafax.ro