21 oct 2022 - DNA

Daniel Tudorache si Marian Vanghelie sunt urmariti penal de DNA pentru fapte de coruptie in pandemie

Marian Vanghelie şi Daniel Tudorache sunt urmăriţi penal alături de alţi zeci de suspecţi, pentru infracţiuni în legătură cu achiziţii nelegale, supraevaluate, făcute de instituţii publice/societăţi comerciale în Sectoarele 1 şi 5, în timpul pandemiei.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 56 de suspecti, persoane fizice si juridice, pentru savarsirea unor infractiuni in legatura cu achizitii nelegale, supraevaluate, facute de institutii publice/societati comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 si 5, unele coordonate de primar, respectiv Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice (AUIPUSP) Sector 1, Compania de Investitii si Dezvoltare in Sanatate si Domenii de Interes Public-Privat (CIDSDIPP.) Sector 1 si SC ECONOMAT Sector 5.

Achizitiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucati), dar si produse necesare in perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1200 bucati) si termoscannere (200 bucati).

Dintre persoanele fata de care s-a dispus efectuarea urmaririi penale, DNA ii mentioneaza pe Marian Daniel Vanghelie, la data faptelor consilier in cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave (4 fapte, din care una in forma continuata), instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata (11 fapte, din care 3 in forma continuata), instigare la fals material in inscrisuri oficiale (2 fapte, din care una in forma continuata), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Romeo Aurelian Clinciu, la data faptelor director al Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1 este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, in modalitatea sprijinirii, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave (2 fapte), fals intelectual (18 fapte), uz de fals (4 fapte, din care una in forma continuata), participatie improprie la fals intelectual, in modalitatea instigarii unei persoane care comite fapta fara vinovatie, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic, in forma continuata, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave.

Larian Leonard Petre, la data faptelor director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat, in modalitatea sprijinirii, fals intelectual (15 fapte), uz de fals (3 fapte din care una in forma continuata), complicitate la fals informatic (3 fapte, din care una in forma continuata), fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, delapidare cu consecinte deosebit de grave, tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Anca Mihaela Moise, la data faptelor director al Companiei de Investitii si Dezvoltare in Sanatate si Domenii de Interes Public-Privat Sector 1, este trimis in judecata pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat, in modalitatea sprijinirii, deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual (9 fapte, din care una in forma continuata), fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Maria Magdalena Moise, la data faptelor director executiv al Directiei Management Economic din cadrul Primariei Sectorului 1 Bucuresti si reprezentant al actionarului Sectorul 1 Bucuresti in Adunarea Generala a Actionarilor C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, a fost trimisa in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat.

Razvan Rotaru, la data faptelor director al Directiei Administrative din cadrul C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual (3 fapte), fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ionut Tiberiu Caracote, la data faptelor reprezentant al actionarului Administratia Domeniului Public (A.D.P.) Sector 1, in adunarea generala a C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave.

Daniel Tudorache, deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor primar al Sectorului 1 Bucuresti, este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, iar Dragos Florescu, la data faptelor presedinte al Consiliului de Administratie al C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave (2 fapte), complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: ,,Incepand cu luna august 2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel, impreuna cu alte 6 persoane fizice si 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infractional organizat care a actionat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere si ierarhizat, cu scopul de a influenta derularea achizitiilor efectuate de institutiile publice aflate in subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinita si de alte persoane, printre care functionarii publici mentionati mai sus si un expert in achizitii publice, angajat al unei societati care furniza servicii de consultanta Administratiei Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investitii si Dezvoltare in Sanatate si Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 si S.C. Economat Sector 5 S.R.L. In baza unui ,,program" exact, elaborat, si implementat, membrii gruparii infractionale ar fi urmarit devalizarea fondurilor publice ale entitatilor publice mentionate, urmand ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entitatilor publice prin achizitii facute la preturi supradimensionate, sa fie insusite de membrii grupului", arata DNA.

Membrii grupului ar fi actionat in scopul de a pregati, organiza si sprijini savarsirea mai multor infractiuni de fals, vizand crearea unor circuite comerciale fictive, avand ca obiect livrari fictive, in cascada, ale produselor care urmau a fi vandute in final entitatilor publice, la preturi supraevaluate si de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite (in orice forma posibila a participatiei penale), inclusiv cu consecinte deosebit de grave, in legatura cu derularea procedurilor de achizitie desfasurate de entitatile publice.

,,Profitand de alocarile bugetare pentru achizitionarea de bunuri si servicii si de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 si 5 ale Municipiului Bucuresti, pentru achizitii necesare in perioada pandemiei de COVID-19, grupul infractional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi actionat in maniera descrisa anterior in scopul fraudarii fondurilor publice destinate achizitiei de termoscannere si tablete, alocate pentru A.U.I.P.U.S.P. Sector 1, - alocate cu titlul de capital social/majorare capital social pentru C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA si folosite la achizitia de nebulizatoare pentru biodecontaminare, ale societatii ECONOMAT Sector 5 si folosite la achizitia de tablete", mai arata DNA.

Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi platit un pret de 3,5 ori mai mare decat cel practicat de furnizorul initial.

In ceea ce priveste contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparenta de legalitate, functionarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 si al ECONOMAT Sector 5 Bucuresti, cu sprijinul expertului in achizitii publice, consultant al celor doua autoritati contractante, ar fi intocmit documentatii false de licitatie deschisa si ar fi simulat derularea unor proceduri de licitatie deschisa pentru atribuirea contractelor respective, manipuland Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

DNA arata ca, in realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi facut anterior simularii procedurilor de licitatie, prin proceduri nelegale de negociere fara publicarea prealabila.

,,Aspectele mentionate mai sus nu ar fi fost realizabile daca suspectii, functionari publici, nu ar fi comis mai multe infractiuni de fals si nu si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, prevazute de legislatia primara, in legatura cu organizarea licitatiilor pentru atribuirea contractelor respective. Ca urmare a infractiunilor savarsite s-ar fi obtinut foloase necuvenite pentru membrii grupului in valoare totala de 67.811.280 lei", potrivit DNA. In acest dosar se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Sursa : www.mediafax.ro