07 iul 2018 - DNA

Daniel Dragomir, fost ofiter SRI: O adresa interna a DNA arata ca echipamentele tehnice folosite sunt neomologate | DOCUMENT

O adresă internă a DNA, în care se vorbeşte despre ordinul procurorului general privind informaţiile referitoare la mijloacele tehnice, subliniază şi faptul că echipamentele folosite de către instituţie nu sunt omologate conform standardelor, arată fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir.

VEZI MAI JOS DOCUMENTUL

Adresa interna a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) mentioneaza Ordinul 43/2018 al procurorului general privind informatiile referitoare la mijloacele tehnice speciale detinute de Ministerul Public ce constituie informatie clasificata in clasa secret de serviciu. In cadrul acestui email intern, Horatiu Baias, seful Serviciului Tehnic al DNA subliniaza ca echipamentele tehnice nu sunt omologate.

,,Conform Ordinului 43/2018 al Procurorului general al Romaniei, informatiile referitoare la mijloacele tehnice speciale detinute de Ministerul Public constituie informatie clasificata in clasa secret de serviciu. Asta inseamna ca nu sunt destinate publicitatii documentele care contin specificatii tehnice respectiv cartea tehnica si caietele de sarcini. Din discutiile purtate cu dl Procuror Sef Iacob, am inteles ca nici celelalte documente aferente procedurilor nu vor fi furnizate, va rog sa va asigurati de acest lucru. Referitor la omologarea acestor echipamente, in acest moment nu exista elaborate standarde nationale sau europene pentru asa ceva", se arata in mail-ul prezentat pe site-ul fostului ofiter SRI Daniel Dragomir.

Daniel Dragomir a mai atras atentia asupra acestei chestiuni, pornind de la cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky. Fostul ofiter SRI a publicat, in luna aprilie a acestui an, documente privind un ordin dat de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, in 2018, prin care s-a stabilit ca informatiile privind mijloacele tehnice ale Ministerului Public, inclusiv ale DNA, sunt secret de serviciu.

"In plin scandal al secretelor, la 2 aprilie 2018, urmare a unei solicitari a domnului Sorin Strutinsky, PFA Kovesi ne spune ca "mijloacele tehnice" utilizate de DNA au caracter clasificat, ca si specificatiile tehnice ale acestora si caietele de sarcini prin care au fost achizitionate. Adica pe banii romanilor, DNA cumpara tehnica in mod secret si netransparent. Mai mult, mijloacele cu care romanii sunt ascultati, filati, inregistrati de DNA nu pot fi expertizate pentru ca sunt secrete.Romania 3.0 va informeaza ca acestea nu sunt omologate in Romania si pot fi folosite pentru a distorsiona, fabrica si falsifica probe. Sunt multiple astfel de situatii. In mod ilegal, cu un ordin dat de procurorul general Lazar, cercetarea penala in Romania se face de catre DNA cu mijloace secrete, in mod ilegal, mijloace care nu pot fi atacate in instante", scrie Daniel Dragomir pe site-ul Romania 3.0.

Dragomir a publicat, la acel moment, pe site-ul sau solicitarea facuta de Sorin Strutinsky pe 21 martie, de comunicare a unor date referitoare la omologarea mijloacelor tehnice cu care a fost interceptat, DNA raspunzand pe 2 aprilie.

"Urmare a efectuarilor efectuate a rezultat ca, in conformitate cu Ordinul 43/2018 al Procurorului General al Romaniei,informatiile referitoare la mijloacele tehnice speciale detinute de Ministerul Public constituie informatie clasificata in clasa secret de serviciu. In acest conditii nu sunt destinate publicitatii documentele care contin specificatii tehnice respectiv clasa tehnica si caietele de sarcini", este raspunsul DNA, se arata in documentul publicat de Dragomir.

Dragomir a demisionat din SRI in anul 2013. Fostul ofiter SRI este cercetat in "Black Cube", dosar in care este suspectat ca ar fi intermediat legatura intre cei care voiau sa afle informatii despre Laura Codruta Kovesi si angajatii firmei. El a acuzat ca procurorii tergiverseaza dosarul, in loc sa il trimita in judecata.

Sursa : www.mediafax.ro