24 apr 2019 - DNA

Daniel Barbu, fostul sef al AEP, urmarit penal de DNA in dosarul subventiilor de la PSD

Daniel Barbu (ALDE), fost preşedinte al AEP a fost pus miercuri sub urmărire penală de procurorii DNA, pentru că în perioada în care era şef al AEP nu a urmărit destinaţia subvenţiilor acordate partidelor politice şi că, mai mult, a stopat controalele care se aflau în curs.

Daniel Barbu, fost presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, este acuzat de procurorii anticoruptie de savarsirea infractiunii de neurmarire conform legii a respectarii destinatiei subventiilor, transmite Directia Nationala Anticoruptie, fara sa ofere si numele suspectului audiat miercuri de DNA in dosarul trezorierului PSD Mircea Draghici.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in perioada 27 mai 2017 - 27 februarie 2019, in calitate de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, Daniel Barbu u ar fi urmarit, conform legii, destinatia subventiilor acordate formatiunilor politice.

El este acuzat ca nu ar fi dispus, asa cum prevede legea finantarii activitatii partidelor politice, verificari anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri , inclusiv cele provenite din fonduri publice, si subventii, precum si modul in care s-au facut cheltuielile.

Mai mult, Barbu este acuzat si ca ar fi stopat unele controale aflate in curs.

Concret, printr-o adresa din 22 ianuarie 2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autoritatii Electorale Permanente de catre trezorierul unui partid, in calitate de presedinte al AEP, Barbu ar fi dispus in mod discretionar, oprirea controalelor initiate prin ordine de serviciu de catre directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formatiune politica, transmite DNA, fara a face public numele trezorierului PSD, Mircea Draghici.

Procurorii DNA atrag atentia ca, in legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale nu exista nicio prevedere legala care sa permita oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

"Desi a luat cunostinta prin angajatii AEP de "unele nereguli cu referire la utilizarea subventiilor ", nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajati sai de a se relua controalele suspendate din dispozitia sa, preferand sa isi dea demisia in data de 27.02.2019 din functia de presedinte al AEP", transmite DNA.

Fostul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, audiat miercuri la DNA in dosarul trezorierului PSD, Mircea Draghci, a declarat, miercuri, la iesirea de la DNA, ca nu era in atributiile sale sa demareze controale in institutie, precizand insa ca fiecare partid cheltuieste banii cum considera oportun, potrivit normelor legale. Pe 18 februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat din functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, pentru a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au extins, luni, urmarirea penala fata de Mircea Draghici, trezorier PSD, cu privire la o alta infractiune de delapidare. Procurorii DNA il acuza pe Draghici ca ar fi scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux marca Mercedes Benz, in valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.

Trezorierul PSD a fost pus sub urmarire penala in 2 aprilie de procurorii DNA pentru ca si-ar fi insusit 380.000 de euro din subventiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil. Acesta este acuzat ca si-ar fi insusit banii de subventii pentru partid prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil. Mircea Draghici a precizat, in replica, ca nu intelege unde este infractiunea de delapidare de care il acuza DNA in ceea ce priveste achizitia autoturismului Mercedes, spunand ca masina a fost platita de PSD din fonduri private, nu din subventie. Trezorierul PSD a adaugat ca imobilul din Pipera nu a fost niciodata in proprietatea sa.

Sursa : www.mediafax.ro