15 mai 2018 - DNA

CSM a respins cererea de aparare a independentei si a reputatiei procurorilor DNA

CSM a decis, în urma plenului de marţi, să respingă raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar şi a reputaţiei procurorilor DNA cu opt la şapte voturi, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.

Membrii CSM au decis sa respinga, cu opt voturi la sapte, raportul Inspectiei Judiciare privind apararea independentei sistemului judiciar si reputatiei profesionale a procurorilor din cadrul DNA.

Concret, este vorba despre demersul a 135 de procurori din cadrul DNA, care au decis, in luna februarie 2018, sa initieze o cerere de aparare a reputatiei profesionale si a independentei procurorilor din cadrul DNA.

"Noi, procurorii din D.N.A, am decis sa initiem o cerere de aparare a reputatiei profesionale si a independentei procurorilor din cadrul DNA, in temeiul disp. art.30 alin.2 din Legea nr.317/2004, pe care sa o adresam Consiliului Superior al Magistraturii, avand in vedere evenimentele din ultimele zile cand, in spatiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce detin functii publice sau politice, pornind de la sustineri neprobate formulate de un inculpat trimis in judecata si condamnat in prima instanta pentru fapte coruptie, au facut afirmatii cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea ca procurorii din cadrul DNA administreaza probe cu incalcarea legii", se arata intr-un comunicat transmis la vremea respectiva de procurorul DNA Paul Dumitriu.

Procurorii DNA se aratau surprinsi, potrivit sursei citate, ca persoane cu functii de demnitate publica au lansat acuzatii nefondate la nivelul intregului corp profesional al procurorilor Directiei, in ceea ce ei considera "o incercare sistematica de a discredita intreaga activitate pe care am realizat-o in ultimii ani".

"Am cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa constate ca toate aceste afirmatii, unele dintre ele de o gravitate deosebita, sunt nefondate, fiind facute doar pentru a ne discredita profesional, pentru a induce in randul opiniei publice ideea ca procurorii DNA sunt abuzivi, neprofesionisti, lipsiti de orice etica. Nu intentionam, prin acest demers, sa cautionam vreun act de ilegalitate al vreunui coleg si avem incredere ca sistemul de justitie si-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi si sanctiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror. Ceea ce dorim noi este sa cerem singurei institutii abilitate sa ne apere independenta si reputatia profesionala, sa faca ceea ce are in obligatiile prevazute de Legea nr.317/2004 - sa constate ca toate aceste afirmatii denigratoare la adresa noastra si a muncii noastre sunt neadevarate si au ca scop intimidarea celor angajati in lupta impotriva coruptiei si afectarea sistemului de justitie", se mai arata in comunicat.

Documentul transmis atunci nu era semnat, ci doar se preciza la final ca autorii sunt 135 de procurori din DNA si ca parte dintre procurori se aflau la acel moment in concedii, motiv pentru care nu si-au exprimat opinia.

Sursa : www.mediafax.ro