16 oct 2019 - DNA

CSM a aprobat un document devastator pentru DNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat in sedinta de marti, 15 octombrie 2019, un document devastator pentru Directia Nationala Anticoruptie.

Este vorba despre Raportul Inspectiei Judiciare nr. 5488 / IJ / 2510 / DIJ / 1365 / DIP / 2018 privind „respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”.

Echipa a fost alcatuita din inspectorii judiciari:

- Mihaela Hitruc (coordonator)

- Andreea Cristina Mina

- Adriana Liliana Dobrica

- Daniela Valeria Iancu

- Speranta Elena Defta

- Dantes Marcovici.

Controlul s-a derulat in intervalul 1 august 2018 – 28 februarie 2019 si a vizat dosarele solutionate definitiv de catre DNA in perioada 1 ianuarie 2014 – 31 iulie 2018. Altfel spus, perioada se intinde si dupa data de 9 iulie 2018, cand presedintele Klaus Iohannis a revocat-o pe procuroarea Laura Kovesi (foto) de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

Documentul pe care il gasiti atasat la finalul articolului dezvaluie numeroase situatii in care DNA

a deschis din oficiu dosare penale impotriva unor judecatori si procurori, nu o data parchetul anticoruptie cercetandu-i penal pe magistrati strict pentru temeinicia solutiilor adoptate, iar nu pentru legalitatea acestora. De asemenea, veti vedea cum de foarte putine ori judecatorii si procurorii cercetati de catre parchetul lui Kovesi primeau ordonantele de clasare a cauzelor.

Nu lipsesc nici interceptarile efectuate de catre Directia Nationala Anticoruptie in colaborare cu Serviciul Roman de Informatii, unii magistrati cercetati nefiind vreodata informati ca DNA si SRI le ascultasera telefoanele.

Un caz spectaculos este cel al DNA Suceava – serviciu teritorial care a colaborat cu SRI chiar si dupa Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 51/2016.

In alta parte, la DNA Brasov, un procuror a cerut in instanta confirmarea ordonantelor de supraveghere dupa 3 ani si 6 luni, desi Codul de procedura penala prevede termen de 24 de ore.

Intamplator sau nu, anumiti judecatori aprobau masiv mandate de interceptare pentru colegii lor intrati in vizorul DNA.

Sintetic spus: Inspectia Judiciara a descoperit 2.807 magistrati cercetati in 2.902 dosare ale DNA.

Raportul complet al Inspectiei Judiciare

Sursa : www.juri.ro