13 mar 2019 - DNA

Control la DNA Oradea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii condus de judecatoarea Lia Savonea (foto) va lua in discutie in sedinta de joi, 14 martie 2019, o solicitare privind activitatea DNA Oradea.

Mai precis, este vorba despre solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, condusa de Dana Girbovan, si a Asociatiei Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Andreea Ciuca, cu privire la verificarea activitatii din ultimii 8 ani a Serviciului Teritorial Oradea din cadrul DNA:

“Solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) si a Asociatiei Magistratilor din Romania privind verificarea activitatii din ultimii 8 ani a Serviciului Teritorial Oradea din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie”.

DNA Oradea s-a aflat in centrul unui urias scandal provocat de aparitia inregistrarilor in care mai multi procurori discutau despre modul in care judecatorii incomozi sa fie linistiti si cumintiti prin deschiderea unor dosare penale. Dupa aparitia respectivelor inregistrari, care ii avea ca protagonisti, printre altii, pe procurorii Ciprian Man si Cristian Ardelean, seful DNA a cerut

CSM sa aprobe revocarea celor doi din parchetul anticoruptie, lucru care s-a intamplat. In motivarea solicitarii in ceea ce-l priveste pe procurorul Man, fost sef al DNA Oradea, Calin Nistor a invocat exercitarea necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei de catre acesta, fiind expuse pe larg nu doar anumite disfunctionalitati ale DNA Oradea pe perioada cat Man a fost seful acestei structuri, ci si 3 solutii de trimitere in judecata dispuse de catre acesta, cu precizarea ca 2 dintre ele au fost infirmate de catre instantele de judecata. Seful DNA a mai aratat ca Man, asa cum a reiesit din inregistrari, a pus la indoiala competenta unor judecatori din cadrul instantelor bihorene, discutiile intre procurori, ajunse la cunostiinta opiniei publice, fiind de natura sa afecteze increderea in impartialitatea actelor intocmite de procurori: ”S-a mai aratat ca in mass-media au aparut un articol si o inregistrare audio de natura sa aduc un prejudiciu de imagine DNA, interpretarea data in mass-media convorbirilor inregistrate fiind in sensul in care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmarirea penala in anumite dosare cu magistrati in scopul intimidarii acestora. Mai mult, s-a aratat ca procurorii participanti au confirmat continutul inregistrarii dat publicitatii, acest aspect rezultand din notele intocmite de catre acestia si din informarea procurorului sef serviciu. In cuprinsul propunerii de revocare s-a aratat ca a fost sesizata Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari. In opinia titularului propunerii de revocare, procurorii trebuie sa adere la cele mai inalte standarde etice, profesionale, sa se comporte intotdeauna in mod partial si obiectiv, avand in vedere ca actioneaza in numele societatii si in interesul public, iar in cazul procurorilor care lucreaza in structurile specializate exigentele sunt si mai mari”.

Sursa : www.juri.ro