24 feb 2019 - DNA

Concluzia dupa bilantul DNA: “Procurorii trebuie sa reinvete sa faca rechizitorii pe probe”

 

Procurorii parchetului anticoruptie trebuie sa reinvete sa faca dosare si rechizitorii bazate pe probe, iar judecatorii si instantele si-au redobandit independenta. Aceasta este concluzia dupa bilantul dezastruos al Directiei Nationale Anticoruptie pentru anul 2018, care a dezvaluit o rata uriasa de achitari de 36,3%.

Concluzia a fost trasa de renumitul avocat Adrian Toni Neacsu. Acesta considera ca numarul imens de achitari dezvaluie de fapt cel mai mare dezastru nu doar din istoria DNA, ci din istora parchetelor din intreaga tara. In acest sens, Neacsu precizeaza ca, spre exemplu, media anuala a achitarilor pe intreg Ministerul Public a fost de 1,7%.

In alta ordine de idei, Adrian Toni Neacsu a identificat o eroare in raportul de activitate al DNA prezentat de procurorul sef Calin Nistor (foto). Una privind acelasi aspect al achitarilor. Concret,

Adrian Toni Neacsu subliniaza ca rata reala a achitarilor fara cele influentate de deciziile Curtii Constitutionale nu este de 13,8% asa cum a prezentat DNA, ci de 22,12%.

Iata scurta analiza a avocatului Adrian Toni Neacsu privind situatia de la DNA, postata pe pagina sa de Facebook:

“Statistica oficiala care arata ca instantele judecatoresti si judecatorii si-au redobândit independenta si ca procurorii DNA trebuie sa reinvete sa faca rechizitorii fundamentate pe probe. 36,3% dintre inculpatii trimisi in judecata in 2018 de catre DNA au primit solutii de achitare, fiind nevinovati. Procentul achitarilor imputabile este de 22,12%. Unul din trei inculpati este dovedit nevinovat de instantele de judecata. Este cea mai dezastruoasa cifra din intreaga istorie a DNA si a parchetelor din tara. Pentru comparatie, media anuala a achitarilor pe intreg Ministerul Public este de 1,7%, iar la DIICOT de pilda, cealalta structura specializata, de 1,92% (in 2017).

Later edit. Greselile, intentionate sau nu, de raportare se mentin si anul acesta.

Rata reala a achitarilor fara cele influentate de deciziile Curtii Constitutionale nu este de 13,8% cum a prezentat DNA-ul in bilantul public de astazi. Verificand datele este usor de observat ca aceasta este de exact 22,12%.

Mai exact, au existat 123 de achitari in aceasta situatie, neinfluentate de deciziile CCR, din numarul total de 556 de trimiteri in judecata. Rata achitarilor se calculeaza, potrivit Hot. PCSM nr. 1265/24.11.2015, ca numarul achitarilor din totalul persoanelor trimise in judecata.

Cealalta cifra oferita de DNA, rata achitarilor cu tot cu cele influentate de Deciziile CCR este corecta, 36,3%”.

Sursa : www.juri.ro