02 dec 2021 - DNA

Ciobanul Ghita si-a reclamat colegii la DNA. Mai multi ciobani sunt acuzati ca ar fi cumparat certificate zootehnice false

O anchetă demarată de DNA Timişoara, la care denunţător este Ghiţă Ciobanul, cel care a fost imaginea unor companii de telefonie mobilă, a produs valuri în mai multe judeţe.

Dornici sa primeasca subventii APIA umflate artificial, mai multi ciobani din vestul tarii au pus la cale, cu ajutorul unor veterinari si ingineri, un mecanism de falsificare a certificatelor zootehnice.

Procurorii anunta faptul ca ,,cercetarile in prezenta cauza au vizat modalitatea frauduloasa prin care mai multi crescatori de animale ar fi incercat sa obtina fonduri europene nerambursabile de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are in vedere tocmai incurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Turcana pe teritoriul Romaniei, in acord cu strategia promovata la nivelul statelor membre UE.

Concret, in anii 2020 si 2021, cinci dintre inculpati ar fi intrat in posesia unui numar de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor inscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Catalin si Danescu Constantin Ionut, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian si de controlorul implicat in culegerea datelor genetice si performantelor ovinelor implicate in procesul de ameliorare a rasei de ovine Turcana.

Documentele respective, emise de o asociatie de crescatori de ovine din judetul Hunedoara care gestioneaza, la nivel national, Registrul Genealogic al rasei de ovine Turcana, atestau ca cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasa pura, cu toate ca animalele nu existau in realitate.

Sursa : www.mediafax.ro