09 feb 2021 - DNA

Autoritatea Nationala Sanitara Venerinara a sesizat la DNA declararea pestei porcine drept abuz

Pesta porcina nu e intotdeauna un blestem pentru producatorii de carne sau cel putin asta este o banuiala a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare.

Mai exact, institutia care se asigura ca e sanatos ceea ce punem in farfurie a sesizat procurorii sa verifice daca anumite firme nu cumva folosesc boala ca pretext pentru a incasa despagubiri atunci cand nu vand carne de porc in cantitati mari.

Surprinzator, 3 ani la rand, focarele au fost declarate in luna ianuarie, atunci cand ANSVSA are bugetul aprobat pentru despagubiri, iar vanzarile de carne de porc sunt scazute.

Contactati de corespondentul , reprezentantii uneia dintre companiile care au primit aceste despagubiri au spus sec ca in momentul de fata nu au informatii ca ar fi anchetati. In ianuarie 2021, pesta porcina africana a fost confirmata la o ferma din Vrancea, care avea 30.000 de porci si care apartine companiei Premium Porc. Apoi, pesta porcina africana a fost descoperita la aceeasi firma, cu ferma si in Sibiu.

,,Momentan nu avem informatii ca am fi subiectul unor anchete derulate de Directia Nationala de Anticoruptie sau Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in afara de cele mentionate in presa. Din pacate, ne confruntam cu focare de pesta porcina africana in doua dintre fermele noastre, care au debutat la inceputul anului", au declarat cei de la Premium Porc SRL.

In timp ce reprezentantii companiei sustin ca nu au habar de ancheta, Autoritatea Nationala Sanitara Venerinara si pentru Siguranta Alimentelor a declarat pentru faptul ca nu pot comunica detalii despre acest subiect. Asta tocmai pentru ca in prezent este o ancheta in desfasurare.

"Va comunicam ca nu va putem oferi informatii suplimentare, avand in vedere faptul ca institutii abilitate ale statului desfasoara investigatii in aceasta cauza." - Serviciul Comunicare si Logistica Documentara ANSVSA.

Compania Premium Porc este al doilea cel mai mare producator de carne de porc din Romania si este parte a unui holding din Danemarca, care a avut in 2019 o cifra de afaceri de peste 91 de milioane de euro. Are 10 ferme in 8 judete din Romania. Anul trecut, pesta porcina africana a existat in 40 de judete din Romania. In 36 dintre ele a ajuns si la porcii domesticiti, dar si la mistreti.

Sursa : www.mediafax.ro