12 apr 2019 - DNA

ACORD CU DNA - “Recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina mea”

DNA a dispus in 14.02.2019 sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 Cod procedura penala, cu acordurile de recunoastere a vinovatiei a inculpatilor: TALA DUMITRU-DANIEL, la data faptelor inspector antifrauda din cadrul A.N.A.F. - Directia Regionala Antifrauda 2 Constanta, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: - luare de mita, - folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; IZET DIAMIR sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la luare de mita. In acordurile de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: “In cursul lunii ianuarie 2019, inculpatul Tala Dumitru-Daniel, beneficiind de ajutorul Izet Diamir, i-a transmis unui om de afaceri (martor in cauza) ca doua dintre societatile administrate in fapt de acesta vor fi vizate de un control al A.N.A.F. si i-a comunicat data la care va avea loc, precum si obiectul controlului. In acelasi context, inspectorul i-a mai spus martorului ca il poate ajuta sa nu fie sanctionat la terminarea controalelor, lucru cu care acesta a fost de acord, dupa mai multe negocieri. Foloasele necuvenite, pretinse de inspectorul antifrauda, nu au fost evidentiate in mod concret, doar ca valoarea acestora urma sa se stabileasca la sfarsitul verificarilor, in functie de gravitatea problemelor descoperite. De mentionat este faptul ca, anterior, cei doi inculpati au convenit asupra sumei de 5.000 euro, ce urma sa ii fie solicitata omului de afaceri. In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii Tala Dumitru-Daniel si Izet Diamir au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv: - 3 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, - 2 ani si 9 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat”. Extras din acordul de recunoastere al lui Dumitru Daniel Tala:

“La data de 16.01.2019, functionarul ANAF identificat ulterior in persoana inculpatului TALA DUMITRU-DANIEL, inspector antifrauda din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala – Directia Regionala Antifrauda 2 – Constanta, functionar public cu functie si atributii de control operativ si inopinat, s-a deplasat pe raza mun. Medgidia, jud. Constanta unde s-a intalnit cu (...), fiind insotit de catre inculpatul IZET DIAMIR (si cealalta persoana (...)), IZET DIAMIR sustinandu-l pe TALA DUMITRU-DANIEL moral (prin incurajari) si material (prin stabilirea si intermedierea intalnirilor) in scopul de ii solicita lui (....) sume de bani pentru ajutorul dat de TALA DUMITRU-DANIEL in legatura cu problemele pe care le-ar avea firmele administrate in fapt de... (...)Cu aceasta ocazie, pe fondul continuarii negocierilor incepute anterior de catre inspectorul antifrauda, inculpatul TALA DUMITRU-DANIEL i-a pus la dispozitie lui (....) informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii de catre acesta din urma a unor foloase necuvenite (respectiv de a isi rezolva problemele fiscale pe care le-ar putea avea in contabilitatea societatilor), aspectul punerii la dispozitie a informatiilor de catre TALA DUMITRU DANIEL fiind imputabil numai acestuia, inculpatul IZET DIAMIR neputand sa prevada un astfel de comportament.

Totodata, informatiile nedestinate publicitatii au fost puse la dispozitia lui (...) pentru a 'justifica' si a putea cuantifica suma de bani ce urma a fi solicitata si primita de catre TALA DUMITRU-DANIEL de la (...), in functie de gravitatea problemelor ce vor fi identificate la controlul firmelor administrate in fapt de (...). Informatiile puse ilicit la dispozitia lui (....) au constat in obiectivele controlului si data controlului operativ inopinat, precum si a datelor detinute la nivelul factorilor de analiza din cadrul ANAF, date care au stat la baza declansarii controlului antifrauda fata de societatea SC (...) SRL, informatii care nu sunt destinate publicitatii (respectiv informatiile cuprinse nota de analiza intocmita de Serviciul analiza si programare al ANAF nr. (...) din 9.11.2018, aprobata de inspectorul general adjunct). In concret, obiectivele controlului inopinat au constat in verificarea modului de desfasurare a activitatii punctului de lucru la societatea SC (...) SRL, care figureaza cu dovada de sediu expirat; modul de inregistrare in evidentele contabile a importurilor si exporturilor, precum si achitarea taxelor catre stat de catre cele doua societati; veniturile realizate din activitatea comerciala; verificarea realitatii tranzactiilor efectuate in anul 2018, a modului de inregistrare si existenta documentelor justificative care sa ateste veniturile si cheltuielile evidentiate in contabilitate, bazat pe faptul ca au fost identificate 6 intrari de marfuri in Romania care ar constitui importuri de catre SC (...) SRL, administrata in fapt de (...); verificarea la punctele de lucru ale societatilor administrate de (...) a calitatii carnii; verificarea sumelor existente in casierie si registrul de casa; verificarea contractelor de creditare a societatilor precum si provenienta sumelor cu care au fost creditate societatile. (…)Prin cererea din 05.02.2019, inculpatul TALA DUMITRU-DANIEL a solicitat, prin avocat, incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei.

Fiind ascultat in prezenta aparatorului ales (...), inculpatul a declarat expres urmatoarele:

'Recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina mea, astfel cum au fost descrise in cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala. imi exprim consimtamantul pentru a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii'". Acordul de recunoastere al lui Dumitru Daniel TalaAcordul de recunoastere al lui Diamir Izer

Sursa : www.juri.ro