04 dec 2018 - DNA

ABUZ IN SERVICIU – Rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Fluviale: “Si-a indeplinit in mod defectuos, cu rea credinta, acte ce tin de atributiile de serviciu, respectiv acelea de conducere, administrare si control”

Prin rechizitoriul din 14 iulie 2017 in dosarul 111/P/2017, DNA i-a trimis in judecata pe:

1) MATEI CRISTIAN, director general al Companiei Nationale “Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu” S.A. la data faptelor, fara antecedente penale, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin.1 C.pen.

- favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 C.pen. (a numitului CAZAN LIVIU-AURELIAN)

Ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen.

2) TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL, director interimar al Autoritatii Navale Romane la data faptelor, fara antecedente penale, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. – art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperireasi sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin.1 C.pen.

- favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 C.pen. (respectiv a numitului CAZAN LIVIU-AURELIAN)

Ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen.

3) CAZAN LIVIU-AURELIAN, fost director general al Autoritatii Navale Romane, fara antecedente penale, fara antecedente penale, cercetat sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunilor de:

- Instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 47 C.pen. – art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin.1 C.pen. (referitor la determinarea inculpatilor MATEI CRISTIANsi TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL)

- Instigare la favorizarea faptuitorului prev. de art. 47 alin. 1 C.pen. – art. 269 C.pen. (referitor la determinarea inculpatilor MATEI CRISTIAN si TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL pentru a-l favoriza pe CAZAN LIVIU-AURELIAN)

Ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “La data de 26 mai 2017, inculpatul Matei Cristian, in calitate de director al Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Fluviale S.A. Giurgiu (C.N. A.P.D.F.), cu incalcarea dispozitiilor legale privitoare la buna gestiune financiara in administrarea patrimoniului public, a indeplinit in mod defectuos, cu rea credinta, acte ce tin de atributiile de serviciu, conducere, administrare si control. Concret, acesta impreuna cu inculpatul Trandafir Razvan-Gabriel, la instigarea inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, au semnat un act aditional la un contract de vanzare – cumparare prin care un imobil a trecut, fara plata, din patrimoniul C.N. A.P.D.F. Giurgiu in patrimoniul Autoritatii Navale Romane (ANR). Aceste demersuri ale inculpatilor au condus la producerea unui prejudiciu C.N. A.P.D.F. Giurgiu in suma de 255.372,726 euro fara TVA (reprezentand contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navala Romana. Actionand in aceasta maniera, inculpatii Matei Cristiansi Trandafir Razvan-Gabriel au urmarit fraudulos, ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, in cadrul unui dosar penal”.

Solutia

“Dispun:

Trimiterea in judecata a inculpatilor:

1) MATEI CRISTIAN, (...) , director general al CNAPDF Giurgiu, pentru savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin.1 C.pen.

- favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 C.pen. (a numitului CAZAN LIVIU-AURELIAN)

Ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen.

2) TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL, (...) , director interimar al Autoritatii Navale Romane, pentru savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. – art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin.1 C.pen.

- favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 C.pen. (respectiv a numitului CAZAN LIVIU-AURELIAN)

Ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen.

3) CAZAN LIVIU-AURELIAN, (...) , fost director general al Autoritatii Navale Romane, fara antecedente penale, pentru savarsirea infractiunilor de:

- Instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 47 C.pen. – art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin.1 C.pen. (referitor la determinarea inculpatilor MATEI CRISTIAN si TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL)

- Instigare la favorizarea faptuitorului prev. de art. 47 alin. 1 C.pen. – art. 269 C.pen. (referitor la determinarea inculpatilor MATEI CRISTIAN si TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL pentru a-l favoriza pe CAZAN LIVIU-AURELIAN)

Ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen. In baza at. 330 C.pr. pen., SOLICIT mentinerea masurii controlului judiciar luata fata de inculpatii MATEI CRISTIAN, TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL, CAZAN LIVIU-AURELIAN, prin ordonanta nr. 111/P/2017 din 7 iulie 2017, masura urmand sa expire la data de 04 septembrie 2017, inclusiv, avand in vedere ca temeiurile avute la luarea masurii si acolo expuse subzista in continuare.

In temeiul art. 328 alin. 2 C.pr.pen., art. 36 alin. 1 lit. c C.pr.pen., art. 41 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. dosarul se inainteaza Tribunalului Constanta, competent sa judece cauza in prima instanta, urmand a fi citati:

Inculpatii

MATEI CRISTIAN, (...) .

TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL, (...) ,

CAZAN LIVIU-AURELIAN, (...)

Persoana vatamata

COMPANIA NATIONALA Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu S.A., cu sediul in soseaua Portului nr. 1, mun. Giurgiu, jud. Giurgiu

Martori

(...)

In temeiul art. 274 alin. 1si 2 C.pr.pen., in caz de condamnare, se stabilesc cheltuieli judiciare in suma de 3.000 de lei in sarcina fiecarui inculpat.

Copie de pe rechizitoriu se comunica si Ministerului Transporturilor, autoritatea tutelara a CNAPDF si ANR, pentru luarea in evidenta”. Extras din rechizitoriu:

“In esenta, acuzatia ce face obiectul prezentului dosar este aceea ca, pe parcursul urmaririi penale, apararea a invocat faptul ca in cadrul tranzactiei din 2016 s-a produs o omisiune, in sensul ca nu s-a achizitionat si tronsonul C1 in suprafata desfasurata de 806,61 mp, si care corp continea de fapt Turnul. Astfel, Tronsonul de Nord facea parte, in realitate, din C1 si nu din C9 cum s-a crezut initial, si prin urmare nici din C10, invocand astfel ca prejudiciul nu ar mai putea fi acelasi, ci unul mai mic, deoarece s-ar fi achizitionat in fapt si aceasta suprafata de 806,61 mp.

Desi i s-a atras atentia inculpatului CAZAN LIVIU-AURELIAN, in cuprinsul rechizitoriului, despre faptul ca remedierea omisiunii poate fi facuta numai prin transmiterea tronsonului C1 catre ANR contra unei diferente de pret, in urma evaluarii acestui tronson, (deoarece, in mod evident, acest tronson C1 in suprafata de 806,61 mp nu fusese nici evaluat si nici platit de ANR in cadrul tranzactiei din 2016, raportat la suprafetele evaluate atunci, respectiv 1.040 mp tronsonul C9 si 2.516 mp – tronsonul C10), inculpatul CAZAN LIVIU-AURELIAN le-a solicitat inculpatilor MATEI CRISTIAN, director al CNAPDF Giurgiu si TRANDAFIR RAZVAN-GABRIEL, director al ANR sa 'remedieze eroarea' prin trecerea tronsonului C1 din patrimoniul CNAPDF in patrimoniul ANR, fara diferenta de pret, cerere careia cei doi inculpati s-au conformat, in mod flagrant ilegal, cunoscand ca acest nou tronson, in realitate, nu fusese platit, prejudiciind astfel CNAPDF cu contravaloarea tronsonului C1, totodata urmarindu-se ingreunarea urmaririi penale si a judecatii lui CAZAN LIVIU-AURELIAN”.

Rechizitoriul DNA

Sursa : www.juri.ro