29 aug 2022 - DIICOT

Zelenski acuza Rusia de terorism economic, in timp ce Europa incearca sa evite o penurie de gaze in aceasta iarna

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de terorism economic, prin încercarea de a împiedica naţiunile europene să umple facilităţile de stocare a gazelor înaintea unei ierni în care impactul creşterii facturilor la energie va afecta puternic gospodăriile şi întreprinderile.

Modul de reactie la cresterea preturilor la gaze, care a fost agravata de reducerea livrarilor din Rusia, se afla in fruntea agendei politice de pe intregul continent in apropierea toamnei, noteaza .

Zelenski a vorbit la o conferinta pe teme energetice din Norvegia. Comentariile sale vin in contextul in care compania rusa Gazprom are programate lucrari de mentenanta in aceasta saptamana, care vor opri fluxurile de gaz de-a lungul gazoductului Nord Stream 1, care leaga Rusia si Germania prin Marea Baltica.

Intreruperea a alimentat temerile ca Rusia reduce furnizarea pentru a pune presiune asupra natiunilor occidentale care se opun invaziei sale in Ucraina, acuzatie pe care Moscova o neaga.

Preturile de referinta ale energiei electrice din Germania pentru 2023 au depasit luni pentru prima data 1.000 de euro pe megawatt/ora, in conditiile in care ingrijorarile legate de aprovizionare au mentinut preturile la gaz si la combustibili conexe, precum electricitatea si carbunele, la cote foarte ridicate.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat ca un raspuns ar trebui sa fie coordonat de Uniunea Europeana (UE), in timp ce natiunea sa a convocat o reuniune de urgenta.

"Inaintea Consiliului UE pentru Energie, dorim sa gasim o modalitate de a ajuta oamenii si intreprinderile asupra careia sa ne punem de acord cu ceilalti lideri europeni", a adaugat el. Cehii, care detin presedintia rotativa a UE, au declarat ca reuniunea va avea loc pe 9 septembrie.

Sursa : www.mediafax.ro