25 iul 2022 - DIICOT

Un artist hip-hop si trei activisti, executati in Myanmar pentru presupuse acte de terorism

Patru activişti pentru democraţie au fost executaţi în Myanmar pentru presupuse acte de terorism. Execuţiile, criticate ca fiind „josnice" în plan internaţional, sunt primele care au avut loc în ultimele decenii în Myanmar şi au inclus un fost politician şi un artist hip-hop, potrivit Sky News.

Autoritatile militare din Myanmar au executat patru activisti pentru democratie acuzati ca au contribuit la comiterea unor ,,acte de terorism", a anuntat presa de stat.

Cei patru au fost condamnati la moarte in ianuarie, in cadrul unui proces cu usile inchise, fiind acuzati ca au ajutat militiile sa lupte impotriva armatei care a preluat puterea in urma unei lovituri de stat. Acestea sunt primele executii efectuate in ultimele decenii in aceasta tara din Asia de Sud-Est. Imediat, executiile au fost condamnate la nivel international, doi experti ONU calificandu-le drept o ,,incercare josnica de a insufla frica" in randul populatiei.

Printre barbatii executati se numara Kyaw Min Yu, o figura a democratiei, mai bine cunoscut sub numele de Jimmy, si fostul politician si artist hip-hop Phyo Zeya Thaw, potrivit ziarului Global New Light of Myanmar.

Ziarul a precizat ca cei patru au fost acuzati in temeiul legii antiteroriste, iar pedeapsa ,,a fost efectuata conform procedurilor din inchisoare".

Asociatia de Asistenta a Prizonierilor Politici (AAPP) a declarat ca ultimele executii judiciare din Myanmar au avut loc prin spanzurare la sfarsitul anilor 1980.

Decizia de a efectua executiile a atras o ampla ingrijorare si proteste la nivel international, inclusiv o scrisoare din partea prim-ministrului Cambodgiei, Hun Sen. Acesta este in prezent presedintele Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est. Scrisoarea sa a fost neobisnuita, deoarece guvernele din Asia de Sud-Est fac rareori declaratii care ar putea fi considerate critice la adresa afacerilor interne ale celorlalte.

Myanmar se afla in haos de la lovitura de stat de anul trecut. Armata a rasturnat guvernul ales al lui Suu Kyi in februarie 2021, dupa a doua victorie zdrobitoare succesiva a partidului sau la alegeri. Multi politicieni alesi in mod democratic, inclusiv Suu Kyi si presedintele U Win Myint, au fost retinuti. Altii au fugit sau au fost fortati sa se ascunda.

Regimul militar a declarat ca a fost nevoit sa preia puterea si sa declare starea de urgenta din cauza ingrijorarilor legate de frauda electorala pe scara larga la scrutinul din 2020.

Sursa : www.mediafax.ro