15 mai 2018 - DIICOT

Tudorel Toader: Am ales seful DIICOT ,,din ce am avut". De ce a decis ministrul Justitiei sa-l schimbe pe Horodniceanu cu Banila

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Constanţa, că pentru şefia DIICOT a ales „din ce a avut”, iar între motivele pentru care a decis schimbarea fostului şef, Daniel Horodniceanu, au fost cele legate de dosarele cu termene foarte mari şi achitările suspecţilor.

Intrebat de ce l-a ales pe Felix Banila in locul lui Daniel Horodniceanu pentru a prelua sefia DIICOT, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a explicat ca exista varianta si de a nu-l propune pe niciunul, dar astfel ar fi insemnat ca ,,Horodniceanu nu a indeplinit conditiile pana acum".

,,Eu am trimis scrisoarea catre procurorul general al republicii cand am declansat procedura de selectie, rugandu-l sa anunte tot sistemul pentru cei care indeplinesc conditiile legale si vor sa fie sefi sa vina, sa am baza mare de selectie. N-au venit decat doi, cel care este inca in functie si cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai... Sigur, aveam si varianta sa nu propun pe niciunul. Daca nu propun pe niciunul ar fi insemnat ca Horodniceanu nu a indeplinit conditiile pana acum. Dar faci o evaluare... Intamplarea a facut ca cei doi, care au venit la selectii, amandoi mi-au fost studenti la Iasi, la Facultatea de Drept, si ii cunosc personal. Dar ce cunosti personal e una, ce cunosti si actionezi institutional e altceva. Si unul si altul au experienta in functii manageriale, au fost sefi de unitati. Si unul si altul au gradele corespunzatoare profesionale, au participat la forme de instruire, sunt formatori la randul lor, au experienta", a raspuns Toader.

Potrivit lui Toader, intre motivele pentru care a decis schimbarea lui Horodniceanu sunt cele legate de dosarele cu termene foarte mari in care s-a facut urmarirea penala, dar si existenta dosarelor in care s-a dispus achitarea suspectilor.

,,De ce l-am preferat (pe Felix Banila - n.r.)? E prima oara cand spun, dar nu e raspunsul complet - acum nu e totul, nu-s toate considerentele. Spre exemplu, la interviu l-am intrebat pe domnul Horodniceanu: A te uita la termenul de solutionare intra in competenta ministrului... Aia e prescriptie sigura, ce vorbim aici. (...) Dupa aceea: Nu vreau sa va rog sa faceti exercitiul mintal, psihic, de sanatate, social, de care vreti, al celui care sta un an, doi, trei, sapte, nevinovat, iar dupa aia vine instanta sa spuna , , sau ", a mai spus ministrul Justitiei.

El a precizat ca au mai fost si alte intrebari puse candidatilor precum si alte acte si documente evaluate, iar in final a decis sa il propuna pe Felix Banila.

,,Am luat in considerare activitatea desfasurata de unul dintre candidati, activitatea desfasurata de catre celalalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativa - ministrul Justitiei, adica eu, si cei cinci secretari de stat, adica doamna Safta si ceilalti patru secretari de stat. Impreuna, evaluand documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul - activitatile desfasurate - si interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus", a mai declarat Tudorel Toader.

Felix Banila a fost propus, de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, noul procuror-sef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei functii, cu actualul sef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al carui mandat se va incheia in 19 mai.

"In urma desfasurarii procedurii de selectie a procurorilor, in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care a avut loc in data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justitiei, va aducem la cunostinta faptul ca, ministrul justitiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BANILA, in vederea obtinerii avizului consultativ", se arata intr-un anunt postat, luni, pe site-ul ministerului Justitiei.

Propunerea va fi inaintata presedintelui Klaus Iohannis.

Sursa : www.gandul.info