29 mar 2021 - DIICOT

Stelian Ion anunta ca pana in iulie va declansa procedura de numire a procurorului sef al DIICOT

Ministrul Justitiei Stelian Ion a anuntat luni seara ca in prima jumatate a anului va declansa procedura de numire a procurorului sef al DIICOT. ,,Avem un interimat, si interimatul nu face bine niciunei institutii", a spus minsitrul.

,,La DIICOT este vorba de o procedura care trebuie sa aiba loc, o procedura de numire in functie, pentru ca avem un interimat, si interimatul nu face bine niciunei institutii. Nu este o urgenta absoluta, dar este nevoie de o schimbare si acolo va trebui sa declansez in prima jumatate a anului, pana in iulie, inclusiv in iunie, sa declansez procedura de numire a procurorului-sef DIICOT", a declarat ministrul Justitiei la TVR.

Acesta a vorbit despre schimbare a modului de numire a procurorilor de rang inalt, prevazuta in noile Legi ale Justitiei.

,,Este vorba de intarirea rolului CSM in cadrul procesului de numire si scaderea proportionala a rolului politic. Este important ca toti actorii din acest proces de numire a procurorilor de rang inalt, vorbim de procurorul general al Romaniei, de procurorul sef DNA, DIICOT, de procurorii adjuncti, toti acestia trebuie sa se bucure de mare credibilitate si lucrul acesta se va intampla cu siguranta in momentul in care legislatia va fi imbunatatita si ministrul Justitiei, CSM-ul si presedintele vor fi cu totii de acord ca acea propunere este corecta", a spus Stelian Ion.

Acesta a precizat ca avizul negativ al CSM ar putea opri procedura de numire.

,,Propunerea venita din partea ministrului Justitiei sa primeasca un aviz conform din partea CSM, din partea sectiei pentru procurori, apoi sa vina o evaluare proprie din partea presedintelului. Avizul conform inseamna ca, cel putin pe avizul negativ, el opreste aceasta procedura, se poate relua cu alta persoana, cu alta propunere. (...) In final, presedintele are posibilitatea sa numeasca sau sa refuze acea propunere", a mai spus Ion.

Ministrul a precizat ca vor fi modificari si in ceea ce priveste revocarea procurorilor de rang inalt.

,,Am vazut in ultimii ani tot felul de evaluari facute de ministri. Vreau sa inlaturam aceste evaluari abuzive si este foarte important sa tinem cont de hotararea CEDO, Kovesi impotriva Romaniei, care tocmai lucruul acesta il reclama si anume faptul ca nu exista o procedura de atac in instanta in cazul unei revocari abuzive. Propunerea noastra vine si cu acest element de noutate", a mai spus Stelian Ion.

Sursa : www.mediafax.ro