13 mai 2022 - DIICOT

Retea de criminalitate organizata de un roman, destructurata

,,Politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, impreuna cu autoritatile austriece, au documentat si finalizat activitatile derulate pentru destructurarea unei grupari de criminalitate organizata specializata in migratia ilegala. Coordonatorul gruparii este un roman, in varsta de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale inca din perioada minoratului. In retea au activat peste 250 de traficanti, originari din Serbia, Ucraina, Estonia, Lituania, Turcia, Romania si din alte state, majoritatea fiind calauze care conduceau autovehicule prin zone prestabilite. In mai putin de un si jumatate, gruparea a traficat peste 36.000 de migranti ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria- Slovacia-Cehia-Austria. Castigurile rezultate din traficul de migranti depasesc 150.000.000 de euro, costul unui transfer fiind, in medie, de peste 4.000 euro per migrant", anunta Politia de Frontiera.

La perchezitia efectuata de politistii de frontiera in Sighet, la unul dintre membrii romani ai gruparii, au fost identificate 27 de autoturisme posibil folosite la transportul migrantilor pe teritoriul Ungariei si Austriei.

,,La data de 12.05.2022, in prezenta Ambasadorului Romaniei la Viena si a echipei operative a Politiei de Frontiera Romane, ministrul federal de interne Gerhard Karner a prezentat rezultatele obtinute in destructurarea unei importante retele de trafic de migranti coordonata de un cetatean roman si a multumit autoritatilor romane pentru profesionalismul manifestat in documentarea acestui caz. Implicarea politistilor de frontiera romani a inceput in luna iulie 2021, cand, la nivelul Politiei de Frontiera Maramures, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures a fost inregistrat un dosar penal privind savarsirea infractiunii de trafic de migranti. In urma activitatilor specifice desfasurate de catre politistii de frontiera s-a stabilit ca, mai multi cetateni romani, desfasoara activitati de calauzire, transport si adapostire de migranti de origine afro-asiatica pe teritoriul statelor Ungaria si Austria. Avand in vedere ca persoanele implicate coordonau intreaga activitate infractionala de pe teritoriul Austriei, aspectele rezultate in documentarea dosarului penal au fost transmise autoritatilor competente din Austria prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI) si Biroului Atasatului de Interne", potrivit comunicatului de presa.

Pe 4 mai suspectul principal si coordonatorul gruparii a fost retinut la Floresti, judetul Cluj, de catre politisti din cadrul Politiei Romane, iar in data de 06.05.2022 a fost depistat de catre politistii de frontiera pe raza localitatii Sighetu Marmatiei un alt membru al gruparii, la care ulterior a fost pus in executare un mandat de perchezitie domiciliara. La domiciliul acestuia au fost identificate un numar de 27 autoturisme despre care exista suspiciunea rezonabila ca au fost folosite la transportul migrantilor pe teritoriul statelor Ungaria si Austria.

Sursa : www.mediafax.ro