01 oct 2022 - DIICOT

Razboiul din Ucraina, ziua 220. Yermak: Steagul ucrainean arboreaza in Lyman, regiunea Donetk. Contraofensiva ucrainiana in Est. Zelenski: "Avem rezultate semnificative in estul tarii noastre" / SUA: Discutia privind aderarea Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment" / Directorul general al centralei de la Zaporojie, arestat pentru ,,terorism de stat"

Directorul centralei de la Zaporojie, arestat pentru ,,terorism de stat"

Ucraina condamna ,,retinerea ilegala" de catre fortele ruse a lui Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie. ,,Aceasta crima este un nou act de terorism de stat al Rusiei si reprezinta o incalcare grava a dreptului international. Facem apel la comunitatea internationala, inclusiv ONU, AIEA si G7, sa ia masuri decisive in acest sens", a declarat intr-un comunicat Ministerul de Externe de la Kiev.

10 copii ucisi in Harkov

Exista cel putin zece copii printre cei douazeci de civili ucraineni ucisi in atacul asupra convoiului de masini din regiunea de est a Harkov, a informat seful serviciilor de securitate (Sbu) din Kiev, Vasily Malyuk, citat de Ukrainska Pravda. Atacul a avut loc in asa-numita ,,zona gri", intre orasul recent eliberat Kupiansk si Svatove, inca ocupata, in regiunea Harkov, la granita cu Lugansk, spune Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Seful interimar al Serviciului, Vasil Maliuk, a spus ca ,,atacul brutal asupra civililor a fost efectuat de un grup de sabotaj si recunoastere. Inamicul a aratat inca o data ca scopul sau este distrugerea tuturor ucraineanilor, indiferent de varsta si sex". Potrivit sefului administratiei regionale de stat din Harkiv, Oleh Synehubov, rusii ,,au atacat civilii care incercau sa scape de bombardament. Aceasta este o cruzime care nu are nicio justificare".

Zelensky anuleaza recrutarea de toamna, dar amana demobilizarea

Presedintele Volodimir Zelenski a anulat in aceasta toamna proiectul pentru serviciul militar regulat in Ucraina si a amanat demobilizarea programata pentru octombrie-decembrie, potrivit unui decret publicat pe 30 septembrie.

Yermak: Steagul ucrainean arboreaza in Lyman, regiunea Donetk

Seful Biroului Presedintelui, Andriy Yermak, a publicat pe 1 octombrie un videoclip cu soldati ucraineni stand langa semnul Lyman de la intrarea in oras, tinand drapelul ucrainean. Trupele ruse au ocupat acest oras din regiunea Donetk din luna mai.

??

-- Andriy Yermak (@AndriyYermak)

Turcia nu recunoaste anexarea celor patru teritorii ucrainene de catre Rusia, declara ministrul turc de Externe, conform Reuters.Turcia isi mentine pozitia, conforma cu cea din momentul anexarii Peninsulei Crimeea de catre Rusia in urma referendumului ilegitim din anul 2014, mentioneaza oficialul. Acesta reitereaza ,,sustinerea ferma pentru integritatea teritoriala a Ucrainei, independenta si suveranitatea sa".

Presedintele ucrainean i-a multumit sambata omologului sau american Joe Biden pentru semnarea unui sprijin suplimentar de 12,35 miliarde de dolari pentru Ucraina.Volodymyr Zelenskiy a scris pe Twitter: ,,Legea prevede finantarea programelor de aparare, precum si un puternic sprijin bugetar direct pentru Ucraina. Acest ajutor este mai important astazi decat oricand".

Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflata sub ocupatie rusa, a fost retinut de o patrula rusa, a anuntat sambata Energoatom, compania de stat care se ocupa de centrala.

Presedintele ucrainean Volodomir Zelenski a salutat succesele contraofensivei ucrainene in est, in timp ce fortele Kievului par sa se apropie de recucerirea orasului-cheie Lyman, capturat de Moscova in primavara.

"Avem rezultate semnificative in estul tarii noastre. Exista deja suficiente informatii publice despre acest lucru. Toata lumea a auzit ce se intampla in Lyman, regiunea Donetk. Acesti pasi inseamna foarte mult pentru noi", a declarat Zelenski in discursul sau.

"Trebuie sa ne eliberam intreaga noastra tara si aceasta va fi cea mai buna dovada ca dreptul international si valorile umane nu pot fi incalcate de niciun stat terorist, chiar si de unul atat de obraznic ca Rusia", a adaugat el .

Comentariile lui Zelenski vin dupa ce vineri presedintele rus Vladimir Putin a anexat in mod oficial patru regiuni ale Ucrainei, in urma unor referendumuri organizate in graba, pe care Occidentul le-a condamnat ca fiind o "farsa".

Vineri, liderul din Donetk, sustinut de Rusia, a declarat ca trupele rusesti si aliatii lor rezista in Lyman cu "ultimele lor forte" si ca fortele Moscovei din oras sunt "partial incercuite", relateaza Agentia France-Presse.

SUA: Discutia privind aderarea Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment"

Statele Unite considera ca procesul de aderare a Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment", a declarat vineri consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, dupa ce presedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat ca tara a depus cererea de aderare in cadrul unei "proceduri accelerate".

"Statele Unite au fost clare timp de decenii ca sustin o politica a usilor deschise pentru NATO", a declarat Sullivan reporterilor in cadrul unui briefing de presa la Casa Alba. "Orice decizie privind aderarea la NATO este intre cei 30 de aliati si tarile care aspira sa adere".

"In acest moment, opinia noastra este ca cel mai bun mod in care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, in Ucraina si ca procesul de la Bruxelles ar trebui reluat la un alt moment", a continuat el.

Anterior, vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca statele membre ale aliantei sustin "dreptul Ucrainei de a-si alege propria cale", dar a avertizat ca orice decizie privind aderarea trebuie sa fie luata de toti cei 30 de membri ai aliantei.

Sursa : www.mediafax.ro