14 apr 2021 - DIICOT

Pandemia este ,,mana cereasca" pentru grupurile de crima organizata in UE

Recesiunea care va lovi Europa după pandemie va ajuta grupurile de crimă organizată să se infiltreze în sectorul de business şi să recruteze specialişti rămaşi fără un loc de muncă, avertizează Europol, agenţia UE de cooperare în materie de aplicare a legii, potrivit EUobserver.

,,Companiile care isi desfasoara ac-tivitatea in sectoare care resimt pre---siuni economice puternic ne-ga-ti-ve, cum ar fi cel al ospitalitatii, de ca-te-ring si turism, devin mai vulnerabile in fata infiltrarii grupurilor de crima organizata", se arata intr-un raport recent al institutiei.

Presiunile crescute asupra bancilor ar putea duce la un due-diligence mai slab le-gat de delictele financiare, in timp ce firmele saracite si chiar si au-to-ri-ta-tile locale vor deveni probabil mai dis-puse sa treaca cu vederea practici cum ar fi serviciile ilegale de eli-mi-nare a deseurilor. In acelasi timp, specialistii din domeniul financiar si juridic, cat si tinerii cu aptitudini IT care nu gasesc de lucru vor fi mai vulnerabili in fata recrutarii de catre astfel de grupuri, avertizeaza Eu-ro-pol.

Raportul Euro-pol, cel mai am-plu de acest fel din is-to-ria agentiei, arata ca pandemia a creat deja noi oportunitati pentru delincventi. Pan-demia de coronavi-rus a constituit un catalizator pentru apa-ritia de noi scheme online de fra-u-da; trecerea brusca la munca de la distanta a facut multe retele corpo-rate vulnerabile in fata atacurilor cibernetice; copiii petrec mai mult timp online nesupravegheati, devenind mai vulnerabili la exploatare.

Sche-me de genul celor care implica echi-pa--mente de pro-tec-tie false, servicii me--dicale false me-ni-te sa-i ajute pe de-lincventi sa pa-trun-da in casele oame-nilor, cat si van-zarile de vaccinuri con----trafacute sunt in crestere, mai aver--tizeaza Europol in ultimul ra-port. Acesta contine putine vesti bune, atragand atentia ca vanzarile de droguri ilegale si utilizarea vio-len-tei de catre grupurile de crima organiza-ta au atins niveluri mai ridicate decat oricand.

,,Suntem intr-un moment crucial. Impactul crimei organizate asupra vietilor cetatenilor, asupra economiei, asupra statului de drept este prea mare", arata Catherine De Bolle, director Europol.

In acelasi timp, din cauza regimurilor deficitare de recuperare a activelor din Europa, ,,peste 98% din sumele obtinute prin actiuni ilegale raman in mainile grupurilor criminale", se arata in raportul Europol, care face apel pentru reforma in acest domeniu, cnform ZF.

Sursa : www.mediafax.ro