15 oct 2020 - DIICOT

"Muhammad si Muhammad vs. Romania". CEDO a condamnat Romania in cazul studentilor pakistanezi din Sibiu, acuzati de terorism

România încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului atunci când a expulzat doi studenţi pakistanezi care aveau drept de reşedinţă în Sibiu şi pe care i-a acuzat de legături cu Al Qaeda, a stabilit, joi, CEDO.

Judecatorii CEDO au dat castig de cauza, joi, celor doi tineri pakistanezi si au condamnat Romania, in cauza ,,Muhammad si Muhammad vs. Romania", pentru incalcarea articolului 1 din protocolul 7 al Conventiei, referitor la garantiile procedurale de aplicat in cazul expulzarii strainilor.

CEDO a stabilit ca Ramzan Muhammad si Adeel Muhammad, expulzati din motive de securitate nationala, nu au putut sa se apere, intrucat informatiile clasificate nu le-au fost dezvaluite.

Documentul clasificat transmis catre Parchet continea informatii despre activitatile celor doi, care ar fi sprijinit un Al Qaeda, ceea ce ar fi pus in pericol securitatea nationala. Astfel, in 4 decembrie 2012, dupa ora 17.20, Politia Sibiu i-a convocat pe cei doi studenti pentru a doua zi, la ora 9.00, la Curtea de Apel, insa convocarea nu a fost insotita de niciun document. Cei doi studenti au calatorit toata noaptea si au ajuns la timp la Bucuresti, la Curtea de Apel. Ei au spus ca nu au facut nimic prin care sa fi pus in pericol securitatea nationala.

Cu toate acestea, procurorii au cerut instantei sa ii declare ,,indezirabili" si sa dispuna expulzarea, sustinand ca din documentele clasificate rezulta ca cei doi s-au angajat in activitati prin care sa puna in pericol securitatea nationala a Romaniei.

Ramzan Muhammad si Adeel Muhammad au explicat ca nu au facut nimic ilegal, insa magistratii Curtii de Apel i-au declarat indezirabili pentru o perioada de 15 ani.

Inca din 2012, reprezentantii Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, unde cei doi pakistanezi venisera cu bursa Erasmus, la studii, au spus ca niciodata acestia nu au creat probleme si erau cunoscuti ca studenti silitori, Ramzam fiind chiar doctorand la Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului, specializarea Agricol-Alimentar. Adeel Muhammad este student la Inginerie.

In 5 decembrie 2012, la solicitarea Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, o instanta de judecata i-a declarat persoane indezirabile, in Romania, pe cetatenii pakistanezi Ramzan Muhammad (la acea data in varsta de 30 de ani) si pe Adeel Muhammad (la acea data in varsta de 19 ani), pentru ratiuni de securitate nationala pe o perioada de 15 ani.

Potrivit comunicatului Serviciul Roman de Informatii (SRI), de la acea vreme, cetatenii straini Ramzan Muhammad si Adeel Muhammad pregateau comiterea unei actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei in perioada sarbatorilor de iarna de catre o structura extremista afiliata ideologic organizatiei Al-Qaida.

In acest sens, SRI si celelalte institutii din cadrul Sistemului National pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat ,,actiunile intreprinse de catre membrii structurii aflati in tara noastra, considerati <>, ce se aflau sub coordonare externa, in conditii de conspirativitate".

Sursa : www.mediafax.ro