28 iul 2021 - DIICOT

Hong Kong: primul condamnat pentru secesionism si terorism in conformitate cu legea securitatii nationale

Se numeste Leon Tong Ying-kit, are 24 de ani si este probabil sa-si petreaca restul zilelor in viata in inchisoarea din Hong Kong. Tong va fi primul condamnat pentru secesionism si terorism in temeiul Legii privind securitatea nationala chineza, care a intrat in vigoare la 1 iulie 2020. Chiar in acea zi au avut loc demonstratii si revolte, iar tanarul chelner de restaurant a participat, facand curse cu motocicleta in punctele fierbinti ale protestelor, fluturand in fata politiei un steag negru cu scris alb in chineza si engleza: ,,Elibereaza Hong Kong, Revolutia vremurilor noastre". Apoi, a ajuns in mijlocul unui cordon de agenti, ranindu-i pe trei dintre acestia.

Cea mai grava infractiune, trei judecatori selectati ad-hoc de catre guvern (fara un juriu popular, contrar procedurii judiciare normale a orasului) au condamnat ,,sa fie expus acel steag secesionist cu intentia de a atrage atentia presei si de a incita la separarea Hong Kong din Republica Populara Chineza: acuzatul era pe deplin constient de acest lucru". Amploarea sentintei va fi discutata joi. Legea securitatii nationale prevede inchisoarea pe viata.

Procuratura nu era sigura ca acuzatia de terorism pentru lovirea cordonului politiei in cursa frenetica a motocicletei se mentine. Din acest motiv, a prezentat si a treia acuzatie minora, de ,,conducere periculoasa".

Apararea a sustinut ca a fost o greseala in acele momente entuziasmate: <>.

Cei trei judecatori n-au avut insa mila: ,,A vrut sa loveasca ordinea sociala aparata de politie". Dar in centrul procesului, care a durat doua saptamani, s-a aflat interpretarea sloganului scris pe steag. Un profesor universitar de istorie a fost audiat ca expert, analizand cuvintele ,,eliberati" si ,,revolutie". Profesorul a spus ca aceste doua cuvinte exprima o incitare la efectuarea de acte de violenta, pentru a rasturna controlul Chinei asupra Hong Kong-ului. Prin urmare, secesionism. Sloganul a fost fluturat pe sute de steaguri si scris pe zidurile Hong Kongului in timpul valului mare de proteste anti-guvernamentale si anti-chineze din 2019, acum este interzis. De la 1 iulie 2020, politia orasului a arestat 117 suspectati de incalcare a securitatii nationale, oponenti cu varste cuprinse intre 15 si 79 de ani; 64 au fost trimisi in judecata.

Sursa : www.mediafax.ro