26 oct 2022 - DIICOT

Grupul Just Stop Oil si miscarea globala ,,degrowth". Dezindustrializare prin acte de "eco-terorism"

"Doar opriti petrolul!"

Pe 13 martie, 30 de activisti ai grupului au perturbat cea de-a 75-a editie a premiilor de film ale Academiei Britanice (BAFTA), raporteaza .

Pe 21 martie, un alt activist a oprit meciul de fotbal la Goodison Park din Liverpool cand a fugit pe teren si s-a legat de un .

Din 1 aprilie pana pe 28 aprilie, zeci de activisti au sabotat pompele si statiile de la benzinarii si au intentionat sa intrerupa aprovizionarea cu combustibil in sud-estul Angliei prin paralizarea a zece unitati si terminale petroliere.

Pe 3 iulie, un grup de manifestanti ai grupului a pasit pe pista la o cursa de Formula 1. Cursa a fost suspendata din cauza unui accident, iar ca urmare, manifestantii au fost arestati de politie. Totusi, actiunile manifestantilor au fost sustinute de catre trei piloti de Formula 1, inclusiv Lewis Hamilton, transmite .

In iulie 2022, doi activisti s-au lipit de pictura lui John Constable,Car de transportat fanul, de la Galeria Nationala din Londra, si au declarat ca pictura este o viziune apocaliptica a viitorului, descriind colapsul climatic ce va urma.

Un alt grup s-a lipit de o copie a picturii faimoase a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taina. Toti au fost arestati de politie.

In august 2022, alti activisti au vandalizat sapte benzinarii din centrul Londrei si au blocat drumuri importante, rezultand mai multe arestari.

Pe 14 octombrie, doua activiste tinere au aruncat cu supa de rosii pe o versiune a picturii lui Vincent van Gogh, Floarea Soarelui din Arles de la Galeria Nationala, apoi s-au dat cu lipici pe maini ca sa le lipseasca de peretele de sub tablou. Cele doua activiste au strigat ca,,Criza provocata de cresterea costului vietii provine din energiile fosile - viata cotidiana a devenit nesustenabila pentru milioane de familii care sufera de frig si de foame - ele nu dispun nici macar de mijloacele financiare pentru a-si cumpara o conserva de supa".

In dimineata zilei de 17 octombrie, alti doi activisti au provocat blocarea Podului Reginei Elizabeth a II-a timp de 36 de ore, fiind redeschis abia in seara zilei de 18 octombrie. Au fost arestati dupa ce au convenit cu politistii sa paraseasca podul.

20 de membri ai grupului au vandalizat cu spray portocaliu vitrinele unui magazin de lux Harrods. Toti faptasii implicati au fost arestati pentru distrugeri si vandalism.

Cel mai recent atac a fost pe 24 octombrie, asupra unei statui de ceara a regelui Charles al III-lea din Muzeul lui Madame Tussauds, cand doi activisti, o femeie si un barbat, au aruncat spre aceasta cu tort de ciocolata, declarand in fata vizitatorilor socati: ,,Stiinta este clara. Cererea este clara: opriti noile proiecte petroliere si de gaz. E o nimica toata ca o bucata de tort".

Membrii grupului declara ca nu vor renunta si,,vor protesta pana vor fi inchisi cu totii", transmite .

Cine finanteaza aceste grupuri?

Grupul este finantat de filantropi de la o fundatie climatica din Los Angeles, raporteaza.,,Suntem principalul finantator institutional", a spus directorul executiv de la Fondul de urgenta climatica din Los Angeles sauCEF, Margaret Klein Salamon.

In 2022, CEF a acordat donatii in valoare de 1,7 milioane de dolari activistilor din 25 de tari, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia Canada, Franta, Germania si Elvetia. S-a concentrat in special pe Marea Britanie, cu 650.000 de dolari acordate in acest an unor grupuri precum Just Stop Oil si Extinction Rebellion. Extinction Rebellon este o alta miscare globala cu scopul declarat de a folosi nesupunerea civila nonviolenta pentru a forta actiunile guvernamentale sa previna colapsul climatic si distrugerea biodiversitatii.

Inainte de pandemia de coronavirus, Margaret Salamon a spus, ,,miscarea era intr-o crestere absoluta, castigand atat de mult impuls, incat ca Ziua Pamantului din anul 2020 trebuia sa fie cea mai mare demonstratie de mediu din istorie. Dar pandemia de Covid pur si simplu a accelerat vantul in panze si asa ca aceasta revolta din aprilie 2022 este raspunsul. E ca si cum, OK, miscarea este revigorata si mai plina de energie. Just Stop Oil si Scientists Rebellion sunt exemple grozave ale modului in care nu doar s-a intors fenomenul, ci a crescut in ultimii doi ani".

Scientist Rebellion este un grup international de oameni de stiinta ecologisti care militeaza pentru decrestere globala. Este o organizatie sora cu Extinction Rebellion. Ei incearca sa creasca gradul de constientizare cu privire la schimbarile climatice prin implicarea in nesupunere civila non-violenta. In aprilie 2022, membrii grupului au blocat drumuri in Berlin in semn de protest impotriva extractiei de petrol din Marea Nordului.

Un alt donator notabil al grupului Just Stop Oil a fost Aileen Getty, un descendent al familiei care a fondat compania Getty Oil.

Ea insasi a declarat ca nu a lucrat niciodata in industria combustibililor fosili. Potrivit, ea sustine ca a aplaudat gestul activistilor care au stropit tabloul lui Van Gogh cu supa de rosii.

Pare sa fie un razboi ascuns intre filantropii ecologisti de stanga din California, care doneaza milioane de dolari unui grup ecologist care comite acte de vandalism impotriva petrolistilor conservatori din Regatul Unit, dar guvernantii din cele doua tari nu au oferit comentarii publicitatii in privinta acestui fenomen.

Este un fenomen ecologist care escaladeaza si pe care eco-terorista.

Dan Wootton,un jurnalist si radiodifuzor nascut in Noua Zeelanda, fost redactor executiv la The Sun, i-a criticat pe activisti pentru ca pun vietile oamenilor in pericol si a insistat,,ca trebuie sa fie aruncati in inchisoare".

Gazda emisiunii GB News a scris in Mail ca toti avem libertatea de exprimare si dreptul de a protesta.,,Dar actiunile celor care reprezinta Just Stop Oil", a sustinut el,,,au mers prea departe si au constituit un act de eco-terorism".

Ce este miscarea,,degrowth"?

Decresterea este un termen folosit atat pentru o miscare politica, economica si sociala , cat si pentru un set de teorii care critica paradigma cresterii economice.

Poate fi descris ca un cadru extins care se bazeaza pe criticile sistemului economic centrat pe crestere in care traim.

Decresterea se bazeaza pe idei dintr-o gama variata de linii de gandire, cum ar fi ecologia politica, economia ecologica, ecologia politica feminista si justitia ecologica, subliniind prejudiciul social si ecologic cauzat de urmarirea cresterii infinite si imperativele de ,,dezvoltare" occidentale.

Decresterea subliniaza necesitatea de a reduce consumul si productia globala si pledeaza pentru o societate justa din punct de vedere social si durabila din punct de vedere ecologic, cu bunastarea sociala si a mediului care inlocuieste PIB -ul ca indicator al prosperitatii.

Prin urmare, desi este probabil ca PIB-ul sa scada intr-o ,,societate de decrestere", adica o societate in care obiectivele miscarii de decrestere sunt atinse, acesta nu este obiectivul principal al decresterii.

Argumentul principal al sustinatorilor decresterii este ca o expansiune infinita a economiei este fundamental contradictorie cu granitele planetare finite.

Decresterea evidentiaza importanta autonomiei, a auto-organizarii comunitatii, a fericirii si a convivialitatii.

Miscarea de ,,decrestere" a aparut din preocuparile legate de consecintele productivismului si consumerismului asociate cu societatile industriale (fie capitaliste sau socialiste ):

Disponibilitatea redusa a surselor de energie Scaderea calitatii mediului (vezi incalzirea globala , poluarea , amenintarile la adresa biodiversitatii) Declinul sanatatii florei si faunei de care depind oamenii sau cea de-a sasea extinctie Cresterea efectelor secundare negative ale societatii , de la saracie si inegalitate la poluare Utilizarea in continua expansiune a resurselor de catre tarile din Prima Lume pentru a satisface stilul consumerist de viata prin mai multe alimente si energie care produc mai multe deseuri, in detrimentul Lumii a Treia (neocolonialismul)

Miscarea are ca obiective:

Reducerea impactului asupra mediului al activitatii umane; Redistribuirea veniturilor si a bogatiei atat in interiorul tarilor, cat si intre acestea; Promovarea tranzitiei de la o societate materialista la una conviviala (prietenoasa) si participativa.

Sursa : www.mediafax.ro