22 mai 2023 - DIICOT

Geoana: Amenintarile se inmultesc. De la terorism la atacuri cibernetice / Concurenta globala este in crestere, iar regimurile autoritare ne contesta valorile, interesele si securitatea

Sercetarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ţinut un discurs în deschiderea Adunării Parlamentare a Alianţei Nord- Atlantice de la Luxemburg, în care a spus că Summitul de la Vilnius va viza consolidarea în continuare a propriei forţe de descurajare şi apărare a NATO.

,,Summitul de la Vilnius va viza consolidarea in continuare a propriei forte de descurajare si aparare a NATO (...) Vom plasa mai multe forte la un nivel de pregatire mai ridicat si ne vom consolida structura de comanda si control. Ma astept ca aliatii sa sprijine planurile, fortele si structurile stabilite de comandantul nostru suprem aliat, generalul Cavoli", a afirmat, luni, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, intr- un discurs sustinut in deschiderea lucrarilor Adunarii Parlamentare a NATO, care se desfasoara la Luxemburg.

Urmatorul Summit NATO se va desfasura la Vilnius, in capitala Lituaniei, intre 11- 12 iulie.

,,Din 2014, cand Putin a anexat ilegal Crimeea, Alianta noastra a pus in aplicare cea mai mare consolidare a apararii noastre colective din ultimele generatii. Am sporit gradul de pregatire a tuturor fortelor, am desfasurat trupe pregatite de lupta in estul Aliantei. Pentru prima data, am activat planificarea apararii noastre, iar aliatii europeni si Canada au cheltuit 350 de miliarde de dolari in plus pentru aparare. Acest lucru a insemnat ca, atunci cand domnul Putin si-a lansat invazia in toata regula anul trecut, noi eram pregatiti. In cateva ore ne-am activat planurile de aparare, am pus 40.000 de soldati sub comanda NATO, sustinuti de o putere aeriana si maritima semnificativa. Ne-am consolidat apararea avansata de la Marea Baltica pana la Marea Neagra.(...) Mediul nostru de securitate s-a schimbat in mod fundamental. Razboiul de mare intensitate s-a intors in Europa", a spus inaltul oficial al Aliantei.

Mircea Geoana a subliniat ca, in prezent, ,,concurenta globala este in crestere", iar ,,regimurile autoritare ne contesta valorile, interesele si securitatea".

,,Amenintarile se inmultesc. De la terorism la atacuri cibernetice, de la proliferarea nucleara la schimbarile climatice. Am intrat, dragi prieteni, in noua era a competitiei strategice. NATO este la inaltimea provocarii. Ne vom antrena si vom face mai multe exercitii impreuna. Vom plasa mai multe forte la un nivel de pregatire mai ridicat si ne vom consolida structura de comanda si control. Ma astept ca aliatii sa sprijine planurile, fortele si structurile stabilite de comandantul nostru suprem aliat, generalul Cavoli, la summitul de la Vilnius din iulie", a punctat secretarul general adjunct al NATO.

Sursa : www.mediafax.ro